Opublikowany niedawno artykuł przeglądowy podkreśla, że mikroelement selen jest niezbędny dla zdrowia ludzi jednak niezbędne jest, aby mieszkańcy Europy zwiększyli ilość selenu w swojej diecie.
Problemy z tarczycą, obniżona odporność, niska płodność, różne rodzaje nowotworów, oraz kilka innych problemów zdrowotnych typowych dla europejczyków – może być związana ze zbyt niską ilością pierwiastka śladowego selenu, zawartego w diecie.
Jednen z wiodących ekspertów zajmujących się selenem profesor Margaret Rayman z Uniwersytetu Surrey w Guildford, Wileka Brytania, opublikowała właśnie artykuł na temat wpływu selenu na zdrowie człowieka w którym wskazała, że niski poziom selenu w diecie europejczyków leży u podstaw wielu różnych problemów zdrowotnych. Rayman podkreśliła, że właśnie dieta europejczyków wymaga zwiększenia ilości selenu. W przeciwieństwie do mieszkańców Stanów Zjednoczonych Ameryki, dieta mieszkańców Europy jest uboga w selen. Eksperci twierdzą wręcz, że poziom selenu w europejskiej żywności, jest zbyt mała aby zapewnić optymalną ochronę.
Czas na działanie ?
Artykuł, który opublikowano w zeszłym tygodniu w magazynie naukowym The Lancet, jest podsumowaniem i przeglądem dostępnych artykułów dotyczących selenu. Jako całość, prezentują one krzywą w kształcie litery U, gdzie zwiększanie dawek selenu – do pewnego momentu – przynosi korzyści dla zdrowia. Po osiągnięciu tego punktu, dalsze zwiększanie dawki selenu nie przynosi już żadnych korzyści. Europejczycy powinni zwiększyć spożycie selenu i dlatego suplementacja wydaje się korzystna.
Powstała teza o relacji pomiędzy wysokimi dawkami selenu oraz zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu drugiego, jednak jak dotąd nie ma wystarczających badań by ją udokumentować.
Nie pierwszy już czas profesor Rayman wskazuje na problemy z selenem. W roku 1997 napisała ona w British Medical Journal, że spożycie selenu przez brytyjczyków spadło o ponad 50% w ciągu dwóch ostatnich dekad, wskazując, że jest to alarmujące i wymaga podjęcia środków zaradczych.
Udowodnione działanie
Wiele badań wskazuje, że selen wspomaga nasz organizm w walce z wirusami, zwiększa męską płodność wpływając na zdrowie plemników, zapobiega chorobom tarczycy, a nawet ma działanie zmniejszające ryzyko niektórych form nowotworów. To co obecnie jest dyskutowane przez naukowców, to optymalny poziom selenu jaki powinien znaleźć się w diecie by zapewnić maksymalną ochronę.
Nowy przekrojowy artykuł w The Lancet ugruntował rolę selenu w zdrowiu człowieka, a dodatkowo poszedł o krok naprzód wskazując fakt że Europejczycy mają niedobory tego pierwiastka i powinni rozważyć zwiększenie jego spożycia, aby być po bezpiecznej stronie.
Źródło
The Lancet 2012; Feb.29. E-pub poprzedzający druk