Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij

    Europejczykom brakuje ważnego pirwiastka śladowego. Nowe badania ujawniają wspaniałe właściwości prozdrowotne selenu




    Selenium beneficial for Europeans

    Opublikowany niedawno artykuł przeglądowy podkreśla, że mikroelement selen jest niezbędny dla zdrowia ludzi jednak niezbędne jest, aby mieszkańcy Europy zwiększyli ilość selenu w swojej diecie.
     

    Problemy z tarczycą, obniżona odporność, niska płodność, różne rodzaje nowotworów, oraz kilka innych problemów zdrowotnych typowych dla europejczyków – może być związana ze zbyt niską ilością pierwiastka śladowego selenu, zawartego w diecie.

    Jednen z wiodących ekspertów zajmujących się selenem profesor Margaret Rayman z Uniwersytetu Surrey w Guildford, Wileka Brytania, opublikowała właśnie artykuł na temat wpływu selenu na zdrowie człowieka w którym wskazała, że niski poziom selenu w diecie europejczyków leży u podstaw wielu różnych problemów zdrowotnych. Rayman podkreśliła, że właśnie dieta europejczyków wymaga zwiększenia ilości selenu. W przeciwieństwie do mieszkańców Stanów Zjednoczonych Ameryki, dieta mieszkańców Europy jest uboga w selen. Eksperci twierdzą wręcz, że poziom selenu w europejskiej żywności, jest zbyt mała aby zapewnić optymalną ochronę.

     

    Czas na działanie ?

    Artykuł, który opublikowano w zeszłym tygodniu w magazynie naukowym The Lancet, jest podsumowaniem i przeglądem dostępnych artykułów dotyczących selenu. Jako całość, prezentują one krzywą w kształcie litery U, gdzie zwiększanie dawek selenu – do pewnego momentu – przynosi korzyści dla zdrowia. Po osiągnięciu tego punktu, dalsze zwiększanie dawki selenu nie przynosi już żadnych korzyści. Europejczycy powinni zwiększyć spożycie selenu i dlatego suplementacja wydaje się korzystna.

    Powstała teza o relacji pomiędzy wysokimi dawkami selenu oraz zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu drugiego, jednak jak dotąd nie ma wystarczających badań by ją udokumentować.

    Nie pierwszy już czas profesor Rayman wskazuje na problemy z selenem. W roku 1997 napisała ona w British Medical Journal, że spożycie selenu przez brytyjczyków spadło o ponad 50% w ciągu dwóch ostatnich dekad, wskazując, że jest to alarmujące i wymaga podjęcia środków zaradczych.
     
    Udowodnione działanie

    Wiele badań wskazuje, że selen wspomaga nasz organizm w walce z wirusami, zwiększa męską płodność wpływając na zdrowie plemników, zapobiega chorobom tarczycy, a nawet ma działanie zmniejszające ryzyko niektórych form nowotworów. To co obecnie jest dyskutowane przez naukowców, to optymalny poziom selenu jaki powinien znaleźć się w diecie by zapewnić maksymalną ochronę.

    Nowy przekrojowy artykuł w The Lancet ugruntował rolę selenu w zdrowiu człowieka, a dodatkowo poszedł o krok naprzód wskazując fakt że Europejczycy mają niedobory tego pierwiastka i powinni rozważyć zwiększenie jego spożycia, aby być po bezpiecznej stronie.

    Źródło
    The Lancet 2012; Feb.29. E-pub poprzedzający druk