- SZCZEGÓŁY
- WYKŁADOWCA
Coraz więcej osób boryka się z problemami zdrowotnymi związanymi z pracą naszego serca i mózgu, często mają one swoje źródło w utrzymujących się stanach zapalnych. Bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans dieta w istotnym stopniu przyczynia się do tego procesu. Wprowadzenie do diety źródłeł dobroczynnych tłuszczów jest kluczowe, aby przeciwdziałać rozwojowi stanu zapalnego oraz wpływać korzystnie na zdrowie serca i mózgu. Niestety w zdecydowanej ilości przypadków nie spożywamy wystarczających ilości ryb, aby pokryć nawet podstawowe zapotrzebowanie organizmu. W tej sytuacji dobrym rozwiązaniem może być włączenie suplementacji kwasów omega 3. Wybór odpowiedniej dawki, postaci czy formy są bardzo ważne dla uzyskania odpowiedniego poziomu wsparcia.
Naukowcy alarmują, że istnieje wyraźny związek między rodzajem spożywanych tłuszczów a stanami zapalnymi oraz zdrowiem serca i mózgu. Najnowsze publikacje podkreślają jak ważne jest wprowadzenie omega 3 do codziennej diety lub suplementacji. W wykładzie omówiona zostanie rola kwasów tłuszczowych w łagodzeniu stanów zapalnych oraz wpływie różnych rodzajów tłuszczów na zdrowie serca, mózgu oraz dobrostanu naszego zdrowia.
PLAN WIECZORU
18:30 Rozpoczęcie spotkania
18:45 Kwasy tłuszczowe dla zdrowego serca i mózgu – które tłuszcze są dobre, a które złe? - mgr Katarzyna Szczechowiak
20:00 Przerwa kawowa
20:15 - ZIELONA GÓRA - Złodzieje witamin i mikroelementów - jakich połączeń unikać? mgr Klara Głaz
- GDAŃSK - Suplementacja oparta na dowodach – nasza odpowiedź na zmieniające się warunki życia. - Pharma Nord
21:00 Planowane zakończenie spotkania
Udział w szkoleniu jest bezpłatny, obowiązuje wcześniejsze zgłoszenie uczestnictwa.
data |
hotel |
adres |
miasto |
|
---|---|---|---|---|
Time and place | 20 marca 2024 r. | Hotel Ruben | al. Konstytucji 3 Maja 1a | Zielona Góra |
16 maja 2024 r. | Hotel Scandic | Podwale Grodzkie 9 | Gdańsk |
Zarejestruj się za pomocą poniższego formularza.
W razie problemów skontaktuj się z nami
- telefonicznie: 22 615 27 22 (pon - pt, 09-16)
- mailowo: szkolenie@pharmanord.pl
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany daty szkolenia lub jego odwołania, o czym
zgłoszeni uczestnicy będą informowani drogą telefoniczną oraz mailową.
mgr Katarzyna Szczechowiak
Dietetyk kliniczny oraz specjalista psycholog kliniczny – neuropsycholog
Obecnie w trakcie realizacji badań naukowych w obszarze działań profilaktycznych obejmujących opiekunów i pacjentów z chorobą Alzheimera. Na co dzień pracuje z pacjentami z zaburzeniami somatycznymi jako dietetyk, uczestniczy w badaniach klinicznych nowych leków przeciwko chorobie Alzheimera jako neuropsycholog - badacz oraz prowadzi szkolenia dotyczące roli diety i suplementacji w modulowaniu stanu zapalnego. Autorka publikacji w czasopismach krajowych i zagranicznych dotyczących m.in. roli diety przeciwzapalnej w chorobie Alzheimera.