- SZCZEGÓŁY
- WYKŁADOWCA
Profilaktyka stanowi jedno z najcenniejszych elementów naszego stylu życia w celu zachowania zdrowia i dobrej jakości życia. Ma ona także szczególnie istotne znaczenie w kontekście ogromnego wyzwania jakim dla współczesnych społeczeństw są choroby nowotworowe. Jednym z narzędzi jakie możemy wykorzystać jest zrównoważona dieta oraz unikanie niedoborów kluczowych składników mineralnych i witamin, które budują naszą odporność i wspierają ochronę antyoksydacyjną.
Współczesna nauka bez wątpliwości potwierdza, że nasz sposób odżywiania oraz styl życia mogą wpływać na ryzyko rozwoju nowotworów. Świadome wybory jakich dokonujemy każdego dnia stanowią kluczowe narzędzie profilaktyczne.
W wykładzie omówiona zostanie rola diety oraz wybranych witamin i składników mineralnych, istotnych dla wspierania układu odpornościowego oraz działań antyoksydacyjnych, które należą do naszych naturalnych mechanizmów ochronnych. W przeglądzie najnowszych publikacji omówione zostaną fundamenty zasad dotyczących stylu życia jako elementu profilaktyki naszego zdrowia.
PLAN WIECZORU
18:30 Rozpoczęcie spotkania
18:45 Czynniki ryzyka nowotworów i rola składników odżywczych.
20:00 Przerwa kawowa
20:15 - WARSZAWA - Suplementacja oparta na dowodach – nasza odpowiedź na zmieniające się warunki życia. - Pharma Nord
- KRAKÓW, KATOWICE - Złodzieje witamin i mikroelementów - jakich połączeń unikać? - mgr Klara Głaz
21:00 Planowane zakończenie spotkania
Udział w szkoleniu jest bezpłatny, obowiązuje wcześniejsze zgłoszenie uczestnictwa
data |
hotel |
adres |
miasto |
|
---|---|---|---|---|
Time and place | 18 kwietnia 2024 r. | Hotel Ibis Styles | ul. Grzybowska 43 | Warszawa |
Time and place | 05 czerwca 2024 r. | Hotel Galaxy | ul. Gęsia 22 a | Kraków |
Time and place | 06 czerwca 2024 r. | Hotel Novotel Centrum | al. Roździeńskiego 16 | Katowice |
Zarejestruj się za pomocą poniższego formularza.
W razie problemów skontaktuj się z nami
- telefonicznie: 22 615 27 22 (pon - pt, 09-16)
- mailowo: szkolenie@pharmanord.pl
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany daty szkolenia lub jego odwołania, o czym
zgłoszeni uczestnicy będą informowani drogą telefoniczną oraz mailową.
WARSZAWA
dr n. med. Paulina Borek - Trybała
dietetyk onkologiczny, nefrologiczny i bariatryczny
Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku dietetyka. Na Wydziale Lekarskim tej samej uczelni obroniła pracę doktorską poświęconą leczeniu niedożywienia w przebiegu przewlekłej choroby nerek. Doświadczenie w praktyce klinicznej poszerza jako dietetyk kliniczny na oddziale Onkologii i Radioterapii w UCK w Gdańsku oraz w prywatnej praktyce dietetycznej.
Specjalizacje zawodowe dr Borek-Trybały to dietetyka onkologiczna i bariatryczna, opieka nad pacjentami nefrologicznymi oraz terapia nadwagi i otyłość - psychodietetyka. Prowadzi także wykłady na szkoleniach, konferencjach w tym międzynarodowych oraz podczas pracy dydaktycznej ze studentami, jako wykładowca akademicki na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Zdrowia.
KRAKÓW, KATOWICE
dr n. med. Magdalena Maciejewska - Cebulak
dietetyk onkologiczny, psycholog
Dietetyk Samodzielnego Zespołu Dietetyków Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku, w ramach którego odpowiada za konsultacje żywieniowe na oddziałach onkologicznych (m.in. Klinika Onkologii i Radioterapii i Klinika Chirurgii Onkologicznej). Wykładowca akademicki i menadżer kierunku „Dietetyka” w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku. Członek Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.
Współautorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Tytuł doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu realizowała w Klinice Onkologii i Radioterapii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Posiada wieloletnie doświadczenie we współpracy indywidualnej z pacjentem. W indywidualnej praktyce pracuje żywieniowo z osobami z otyłością, cukrzycą, hipercholesterolemią, nadciśnieniem tętniczym oraz innymi chorobami dietozależnymi, jaki chorobami przewodu pokarmowego.
Obecnie zajmuje się wyłącznie dietetyką onkologiczną i wsparciem żywieniowym chorych na nowotwory.