|
|
|
|
|
|
|
Niedobory selenu u mieszkańców EuropyStatystyki pokazują, że niedobór selenu odnotowany został w Europie, w takich krajach jak w Czechy i Chorwacja. W tym przypadku niedobór oznacza, że przeciętna dieta dostarcza mniej niż 30 mikrogramów selenu dziennie. Aby uwidocznić skalę problemu, spójrzmy na poniższe dane: zalecane przez WHO (Światową Organizację Zdrowia), USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) i EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) dzienne spożycie selenu to przynajmniej 55-85 mikrogramów. Co bardziej niepokojące, badania wykazały, że potrzeba nawet 100-125 mikrogramów dziennie, aby skutecznie wysycić enzymy zależne od selenu (tzw. selenoproteiny), które regulują wiele funkcji organizmu.
W strefie zagrożenia znajduje się aż 76 procent krajówInne kraje np.: Polska,Dania, Szwecja, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Wielka Brytania, Francja, Holandia, Włochy, Austria czy Irlandia, zostały zidentyfikowane jako obszary z niedoborem selenu i z jego dziennym spożyciem na poziomie poniżej 55 mikrogramów. W rzeczywistości aż 76 procent krajów na całym świecie znajduje się w regionach dotkniętych niedoborem selenu, gdzie jego średnie spożycie z diety oscyluje poniżej zalecanego minimalnego progu. |
Drożdże selenowe w postaci tabletekChociaż lekarze zawsze zalecają prowadzenie zbilansowanej diety z dużą ilością ryb, warzyw, produktów pełnoziarnistych itp., to dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości selenu z samej diety może stanowić nie lada wyzwanie. |