Jeśli jesteś Europejczykiem, najprawdopodobniej spożywasz niewystarczającą ilość selenu. Chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj poniższy artykuł.
Naukowcy są zaniepokojeni niskim poziomem selenu w diecie Europejczyków. Potrzebujemy selenu dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego i prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz płodności. Według nowego badania epidemiologicznego niski poziom selenu we krwi osłabia układ odpornościowy. W badaniu wzięło udział 520 000 mężczyzn i kobiet z Danii, Francji, Niemczech, Grecji, Włoszech, Holandii, Norwegii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
Badanie, którego wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition, opierało się na wcześniejszych badaniach, gdzie naukowcy odkryli, że podawanie selenu spowodowało szereg korzyści dla zdrowia.
O połowę mniejszy poziom selenu
W dużej części Europy poziom selenu jest niepokojąco niski. Jedną z przyczyn jest zbyt małe naturalne stężenie selenu w glebach uprawianych w Europie. Problem ten będzie ciągły chyba, że gleby zostaną wzbogacone w selen.
Właśnie tak władze fińskie rozwiązały problem niskiego spożycia selenu w Finlandii. W połowie lat 80-tych uchwalili ustawę dotyczącą obowiązkowego wzbogacania selenem nawozów rolniczych, tak aby podnieść poziom selenu w roślinach.
Natomiast naukowcy szwedzcy zwrócili uwagę, że osoby starsze wykazują niższy poziom selenu we krwii , aniżeli optymalny poziom. W Anglii, średnie spożycie selenu zmniejszyło się o ponad połowę w ciągu ostatnich trzech do czterech dekad.
Niedobór selenu
Zdrowa i zrównoważona dieta jest zawsze najlepszym sposobem, aby otrzymać wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje organizm. Selen odgrywa kilka ważnych funkcji w organizmie. Oprócz wspierania układu odpornościowego chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspiera tarczycę w jej prawidłowym funkcjonowaniu.
Jedną z rzeczy jaką można zrobić, aby uchronić się przed niedoborem selenu jest przyjmowanie Bio-Selenu z Cynkiem suplementu diety od Pharma Nord.
Bardzo wysoka absorpcja
Pharma Nord opracowała i opatentowała organiczne drożdże selenu. Wykazując, że 88,7% selenu zostanie przyswojona w organizmie.
Dzięki udokumentowanej absorpcji szwedzcy naukowcy postanowili wykorzystać nasze drożdże selenowe w badaniu KiSel-10, którego wyniki publikowane były przed kilkoma laty w International Journal of Cardiology.