Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij

    Jesteś uczulony na gluten? Zapewnij sobie odpowiednią ilość selenu




    Czy chorujesz na celiakię (nietolerancję glutenu)? Jeśli tak, musisz upewnić się, że dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą ilość składnika odżywczego - selenu, który wspiera Twoje zdrowie na wiele sposobów. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, dlaczego niedobór selenu jest ryzykowny dla ludzi z nietolerancją glutenu.

    Jeśli cierpisz na celiakię, chorobę polegającą na braku tolerancji glutenu przez organizm, powinieneś upewnić się, że w Twojej diecie jest wystarczająca ilość selenu. Naukowcy odkryli, że osoby które nie tolerują glutenu nie są w stanie przyswoić ważnych składników odżywczych ze względu na uszkodzenia jelita cienkiego spowodowane przez gluten.
    Długotrwały niedobór jakiegokolwiek składnika odżywczego może mieć poważne konsekwencje, co szczególnie widać w przypadku selenu. Ten pojedynczy pierwiastek śladowy wspiera ponad 25 różnych białek zależnych od selenu (tzw. selenoproteiny), które odgrywają kluczową rolę dla zdrowia człowieka, między innymi poprzez wspieranie:

    •     prawidłowych funkcji układu odpornościowego
    •     prawidłowego działania tarczycy (przemiany materii)
    •     prawidłowej produkcji plemników
    •     zdrowych włosów i paznokci


    Gruczoł tarczycy wykazuje szczególną wrażliwość
    Spożywanie zbyt małej ilości selenu jest szczególnie dużym problemem, jeśli chodzi o zdrową tarczycę. Gruczoł tarczycy wykazuje bardzo dużą zależność od tego składnika odżywczego. Około jednej trzeciej całkowitej ilości selenu w organizmie koncentruje się wewnątrz tego gruczołu, wspomagając regulację hormonów tarczycy, które są niezbędne m.in. dla prawidłowego metabolizmu i prawidłowych procesów antyoksydacyjnych.

    W Europie gleba jest uboga w selen
    Gleby uprawne w Europie są stosunkowo ubogie w selen w przeciwieństwie do niektórych części Stanów Zjednoczonych, gdzie ilość selenu w diecie jest znacznie większa.
    Badania sugerują, że odpowiednie, dzienne spożycie selenu powinno wynosić ok. 100 mikrogramów, ale w dużej części Europy ludzie spożywają jedynie połowę zalecanej dawki!


    Organiczne drożdże selenowe
    Jeśli osiągnięcie wystarczającego poziomu spożycia dla tego istotnego składnika odżywczego stanowi wyzwanie, pomocny może okazać się suplement diety, taki jak SelenoPrecise. Badania potwierdziły, że w przypadku unikalnych i opatentowanych organicznych drożdży selenowych aż 88,7% zawartości selenu wchłania się do organizmu i aż 74% w nim zostaje. Działanie tych konkretnych drożdży selenowych zostało udokumentowane w wielu opublikowanych badaniach, np. w przełomowym badaniu KiSel-10 (International Journal of Cardiology, 2013).

     

     

     

     

     

       
    Czytaj więcej o SelenoPrecise