Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij

    Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rekomenduje zwiększenie dziennego bezpiecznego limitu spożycia dla witaminy D.




    Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) od 2002 roku opracował wskazania dla Parlamentu Europejskiego dotyczące bezpieczeństwa różnych suplementów diety.

    W 2002 roku, EFSA zaproponowała dopuszczalny bezpieczny dzienny limit witaminy D dla osób dorosłych w wysokości 50 mikrogramów. Ponieważ w ostatnim czasie pojawiły się badania w których osoby badane spożywały dziennie pomiędzy 234 i 275 mikrogramów witaminy D, bez żadnego wpływu na poziom wapnia we krwi, który jest symptomem przedawkowania tej witaminy.


    Aby zabezpieczyć się na wypadek gdyby badania były nieprecyzyjne, ale uznając ich znaczenie, EFSA zaproponowała aby podnieść bezpieczny dzienny limit spożycia witaminy D do 100 mikrogramów. Jest to znaczący wzrost w stosunku do poprzedniej wartości.
     

    Obecne limity są wciąż ważne

    W krajach Unii Europejskiej rekomendowana porcja do spożycia w ciągu dnia wynosi 5 mikrogramów dla osób dorosłych oraz 5-10 mikrogramów dla dzieci i ludzi w podeszłym wieku. Jeśli nowe rekomendacje EFSA zostaną wzięte pod uwagę przez Komisję Europejską oznacza to poważną zmianę w rekomendacji wartości do spożycia.



    Propozycja EFSA:

    Wiek dziecka

    Dopuszczalny bezpieczny poziom spożycia witaminy D w mcg/dzień

    0-1 rok 25

    mikrogramów

    1-10 lat 50 mikrogramów
    11-17 lat 100 mikrogramów

    Dorośli ≥ 18 lat (włącznie z okresem ciąży i karmienia piersią)

    100 mikrogramów

    Żródło: EFSA Journal 2012; 10 (7): 2813