Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij

    Naturalny i czysty olej z ryb Bio-Omega Natural o smaku cytrynowym


    Olej i otoczka z ryby o cytrynowym smaku

    • Kapsułka z żelatyny rybiej o cytrynowym aromacie

    • Bez smaku i zapachu ryby

    • Przyczynia się do prawidłowego widzenia i funkcjonowania mózgu 

    • Olej z ryb, którego czystość jest znacznie poniżej limitów regulacyjnych dotyczących zanieczyszczenia

    • Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną

    Read moreShow less

    Bio-Omega 3 Natural 500 mg

    Pharma Nord

    Informacja żywieniowa 2 kapsułki zawierają
    Olej rybi 1000 mg
    w tym:  
    Omega-3 nienasycone kwasy tłuszczowe: 350 mg
    EPA (kwas eikozapentaenowy) 180 mg
    DHA (kwas dokozaheksaenowy) 120 mg

    Informacje o produkcie

    Dawkowanie
    Dzieci powyżej 4 roku życia, młodzież oraz dorośli: przyjmować 2 kapsułki dziennie.

    Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.

    * Korzystny efekt przyjmuje się przy dziennym spożyciu 250 mg EPA + DHA dziennie
    ** Korzystny efekt przyjmuje się przy dziennym spożyciu 250 mg DHA dziennie

    Spożywać najlepiej w trakcie/po posiłkach. Nadaje się również dla dzieci. Olej w kapsułce ma łagodny smak i można go wycisnąć na kromkę chleba lub zmieszać np. z owsianką.

    Składniki

    Olej rybi, otoczka kapsułki: żelatyna pochodząca z ryb, glicerol, woda oczyszczona, aromat cytrynowy.

    Przedrostek BIO- odnosi się do biodostępności produktu, a nie do uprawy ekologicznej.


    Przechowywanie

    Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.

    Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Zdrowy styl życia oraz zróżnicowana i zbilansowana dieta są ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.

    Ryba w rybie – naturalne rozwiązanie

    Naturalny aromat cytrynowy.Każda kapsułka Bio-Omega 3 Natural zawiera 500 mg oleju rybiego w stabilnej, naturalnej postaci trójglicerydów o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, EPA i DHA. Kapsułki są wykonane z żelatyny rybnej, dzięki czemu olej rybi jest zamknięty  w naturalnym "opakowaniu". Jest to ogromna zaleta dla tych, którzy nie chcą spożywać żelatyny wieprzowej lub wołowej. Dodatek naturalnego aromatu cytrynowego sprawia, że smak jest przyjemny i pozbawiony rybnego posmaku. Bio-Omega Natural  to ekonomiczny preparat na bazie oleju z ryb do regularnego codziennego stosowania.

     

    Idealna dla dzieci
    Olej z ryb dla wymagającego podniebienia

    Pomimo wielkości kapsułki Bio-Omega 3 Natural jest również odpowiednia dla dzieci, ponieważ kapsułkę można rozgryzać i żuć lub wycisnąć zawartość na łyżeczkę.


    Niektóre dzieci nie lubią smaku ryb i dlatego Bio-Omega 3 Natural ma przyjemny cytrynowy smak.
    Naturalny cytrynowy aromat pomaga również zapobiegać nieprzyjemnemu "odbijaniu się", które może pojawić się w ciągu dnia.        

    Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?

    Ryby są doskonałym źródłem kwasów omega

    Kwasy tłuszczowe omega-3 to istotna grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach takich jak: łosoś, śledź, makrela. Dwa najważniejsze kwasy tłuszczowe omega-3 to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).


    Już w pod koniec 1970 roku dwóch duńskich lekarzy, Bang i Dyerberg, wykazali dlaczego Grenlandczycy z Grenlandii którzy spożywali duże ilości ryb i ssaków morskich na ogół cieszyli się lepszym zdrowiem, aniżeli Duńczycy * . Jeśli nie spożywamy wystarczającej ilości ryb zaletą suplementacji może być zapewnienie sobie wystarczającej ilości dobroczynnych związków w postaci kwasów tłuszczowych omega-3. W rzeczywistości idealnie byłoby gdyby dieta zapewniała odpowiednią równowagę pomiędzy omega-3 i omega-6 (grupa kwasów tłuszczowych występująca w roślinach). Eksperci uważają, że idealnie byłoby spożycie omega-3 i omega-6 w stosunku 1: 4.

    * Bang HO, et al. Acta Med Scand 1976;200:69-73.
    Dyerberg J, et al. Lancet 1978 Jul 15;2(8081):117-9

     
    EPA i DHA mają kilka pozytywnych korzyści. Spożycie 200 mg dziennie DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt w wieku do 12 miesięcy. Spożywanie każdego dnia 250 mg DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu oraz  wzroku. Spożywanie 250 mg EPA i DHA dziennie wspiera prawidłową czynność serca. Wymienione ilości odpowiadają 2-3 kapsułkom Bio-Omega 3 Natural dziennie.

    Dwa gramy EPA / DHA dziennie pomagają utrzymać prawidłowy poziom trójglicerydów we krwi, a trzy gramy EPA / DHA pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

    Oficjalne oświadczenia

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość kwasów tłuszczowych omega-3  w produktach i przyznał następujące oświadczenia:

    • EPA* oraz DHA* przyczynia się do prawidłowej czynności serca
      * Min. 250 mg EPA / DHA dziennie
    • DHA* pomaga utrzymać prawidłowy wzrok
      * Min. 250 mg DHA dziennie
    • DHA* przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu
      * Min. 250 mg DHA dziennie
    • Przyjmowanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt w wieku do 12 miesięcy * (Art. 14)
      * Korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 100 mg DHA
    • Przyjmowanie przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu płodu i niemowląt karmionych piersią ** (Art. 14)
      ** Informacje dla kobiet w ciąży i karmiących piersią: Korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 200 mg DHA oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj .: 250 mg DHA i kwas eikozapentaenowy (EPA). Oświadczenie może być stosowane tylko w przypadku żywności, która zapewnia dzienne spożycie co najmniej 200 mg DHA.
    • Spożycie przez matkę kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu u płodu i niemowląt  karmionych piersią *** (Art. 14)
      *** Informacje dla kobiet w ciąży i karmiących piersią: Korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 200 mg DHA oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj .: 250 mg DHA i kwas eikozapentaenowy (EPA) ). Oświadczenie może być stosowane tylko w przypadku żywności, która zapewnia dzienne spożycie co najmniej 200 mg DHA.