Wysoko wchłanialny kompleks magnezu

Magnez w postaci trzech soli – 200mg magnezu w tabletce.

  • Bio-Magnez zawiera kompleks złożony z trzech różnych soli magnezu dzięki czemu jest szybko rozpuszczalny i łatwo się wchłania
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i prawidłowych skurczów mięśni
  • Przyczynia się do redukcji uczucia zmęczenia
  • Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną

Bio-Magnez

Pharma Nord

30 tabl.

PLN29.95

Zobacz powiązane kategorie

[Dzieci i ciąża|, Kości i Stawy|, Mięśnie i trening|, Mózg i pamięć|, Zęby i dziąsła|, minerały |]
Drukuj stronę
1 tabletka zawiera:     % RWS*
Magnez 200 mg   53%

* RWS = Referencyjna Wartość Spożycia

Informacje o produkcie

Dawkowanie
Sposób użycia: Przyjmować 1 tabletkę raz dziennie po jedzeniu. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.

Można połknąć tabletkę w całości lub rozpuścić w szklance wody.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Zdrowy styl życia oraz zróżnicowana i zbilansowana dieta są ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.

Produkt może być spożywany przez wegetarian.

Przedrostek Bio- nie odnosi się do uprawy ekologicznej, tylko oznacza biodostępność produktu.

Zawartość: 30 tabletek po 1020 mg.

Składniki
Magnez: Węglan magnezu, wodorotlenek magnezu, octan magnezu
Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna
Substancja przeciwzbrylająca: fosforan diwapniowy
Substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza
Substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych
Substancja wiążąca: dwutlenek krzemu

Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.

Czym jest Bio-Magnez?

Trzy sole magnezu i wysoka dawka 200mg – doskonały dla osób aktywnych.Bio-Magnez jest kompleksem trzech różnych soli magnezu. Każda tabletka dostarcza 200 mg czystego magnezu. Bio-Magnez to połączenie organicznych i nieorganicznych związków magnezu, dzięki temu tabletka rozpuszcza się całkowicie w ciągu kilku minut- nawet u osób o obniżonej zawartości kwasów żołądkowych - gdzie zawartość magnezu jest przekształcana do przyswajalnej postaci jonowej. Bio-Magnez nie musi być spożywany w czasie posiłku.

Udokumentowany efekt

Test Magnezu
 

Dzięki specjalnej budowie – tabletka magnezu rozpuszcza się bardzo szybko w wodzie.Można przetestować tabletkę magnezu, i sprawdzić czy skutecznie ulega rozpuszczeniu. Umieściliśmy dwie tabletki magnezu w oddzielnych szklankach wody. W lewej szklance znajduje się tabletka Bio-Magnezu od Pharma Nord, która po kilku minutach rozpuściła się całkowicie. W szklance po prawej stronie włożyliśmy tabletkę magnezu innej firmy. Nawet po 24 godzinach pozostania w wodzie tabletka ta nie wykazuje oznak rozpuszczania.
 

Udokumentowana bio-dostępność
 

Badanie z 2008 r. podwójnie ślepe, kontrolowane placebo wykazało, że uczestnicy przyjmujący codziennie przez osiem tygodni Bio-Magnez wykazywali sześciokrotnie wyższą zawartość magnezu w surowicy, aniżeli  grupa kontrolna, która nie przyjmowała suplementu magnezu.

Wysoka bioretencja magnezu – udowodniona w badaniu.

Czym jest magnez?

Magnez jest niezbędnym minerałem. Jest czwartym pod względem wielkości minerałem występującym w organizmie człowieka. Magnez występuje we wszystkich komórkach organizmu, 98% tego składnika występuje wewnątrz komórki. Organizm dorosłego człowieka zawiera około 24 gramów magnezu. Około 25% znajduje w tkance mięśniowej, a około 60% w naszych kościach razem z innymi minerałami takimi jak wapń i fosfor.

Magnez pełni kilka ważnych ról w organizmie. Wspiera ponad 300 różnych procesów enzymatycznych.


Magnez przyczynia się do:

  • Magnez przyczynia się zredukowania uczucia zmęczenia i znużeniaprawidłowego funkcjonowania mięśni
  • prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • utrzymania zdrowych kości i zębów
  • utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych i równowagi elektrolitowej
  • utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • zredukowania uczucia zmęczenia i znużenia
  • odgrywa rolę w procesie podziału komórki


Nauka coraz bardziej interesuje się magnezem z powodu szerokiego wpływu tego minerału na tak wiele różnych funkcji organizmu. Jednocześnie większe zapotrzebowanie na magnez obserwuje się wśród osób pijących kawę oraz sportowców, ponieważ nadmierne spożycie kawy i silne pocenie zmniejsza zasoby magnezu w organizmie.


Dobre źródła magnezu
 

Zdrowe i mocne zęby, dzięki magnezowi.Magnez występuje w różnych produktach spożywczych. Dobrymi źródłami magnezu są:

  • zielone warzywa
  • migdały
  • orzechy
  • nasiona
  • owoce
  • jarmuż

Woda zawiera niewielką ilości magnezu, jednak jego zawartość jest bardzo zróżnicowana. Szczególnie woda butelkowana może zawierać bardzo małe ilości tego minerału.


Niedobór magnezu

Jeśli dieta zawiera bardzo mało białka (mniej niż 30 g dziennie) wchłanianie magnezu w organizmie jest zmniejszone. W sytuacji, w której w organizmie jest zbyt mała ilość magnezu, będzie on dążył do utrzymania prawidłowego stężenia we krwi, uwalniając magnez, który jest związany w tkance kostnej (jak ma to miejsce w przypadku wapnia). Z powodu tego skomplikowanego mechanizmu pomiar poziomu magnezu we krwi nie zawsze jest dobrym sposobem określenia, czy dana osoba musi zwiększyć przyjmowanie magnezu.

Osoby z zaburzeniami czynności nerek nie powinni przyjmować suplementów z magnezem, o ile nie jest to zalecane przez lekarza.

Oficjalne oświadczenia

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość magnezu w produktach i przyznał następujące oświadczenia:
 

  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowych kości i zębów
  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni, metabolizmu energetycznego i funkcji psychologicznych
  • Przyczynia się do równowagi elektrolitowej
  • Przyczynia się do prawidłowej syntezy białek
  • Przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia