Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij
    4 nagrody Konsumentów za najlepszy produkt !

    Wysoka dawka witaminy D3 75 µg

    • wysoka dawka 75 µg (3000 IU) witaminy D3 rozpuszczonej w tłoczonej na zimno oliwie z oliwek
    • udokumentowana biodostępność
    • dla silnych kości, zębów i mięśni
    • wspomaga prawidłowy podział komórek
    • wyprodukowana zgodnie z wymogami duńskiej kontroli farmaceutycznej 
    Read moreShow less

    Bio-Witamina D3 (D-Pearls) 75 µg

    Pharma Nord

    Zobacz powiązane kategorie

    [Dzieci i ciąża|, Kości i stawy|, Mięśnie i trening|, Mózg i pamięć|, Odporność i antyoksydanty |, Silne witaminy i minerały |, Witaminy |, Zęby i dziąsła|]
    1 kapsułka zawiera     % RWS*
    Witamina D3 (Cholekalcyferol) 75 µg   1500%

    *RWS= Referencyjna Wartość Spożycia

    Informacje o produkcie

    Dawkowanie
    Dorośli powyżej 75 roku życia. Przyjmować jedną kapsułkę dziennie, chyba że zalecono inaczej.
    Nie przekraczać zalecanej dawki dziennej. 
    Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 10 roku życia.

    Przed zastosowaniem suplementu diety, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem/specjalistą.

    Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

    Zawartość: 80 kapsułek po 185 mg.

    Składniki
    Substancja wypełniająca: oliwa z oliwek, składnik otoczki kapsułki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda oczyszczona, cholekalcyferol (witamina D3), barwnik: kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu.

    Przechowywanie
    Przechowywać  w temperaturze pokojowej  w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.

    Seniorom i osobom o ciemnej karnacji zaleca się przyjmowanie dodatkowej witaminy D3.
    Zdolność do wytwarzania witaminy D3 ze światła słonecznego jest mniejsza w przypadku starszej i ciemniejszej skóry.

    Czym jest Bio-Witamina D3 D-Pearls 75 µg?

    Bio-Witamina D3 D-Pearls to miękkie żelatynowe kapsułki zawierające 75 mikrogramów witaminy D3 (3000 j.m.).
    W celu poprawy wchłaniania w układzie pokarmowym witamina D3 została rozpuszczona w tłoczonej na zimno oliwie z oliwek, z uwagi na to, że witamina D3 należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dzięki swojemu małemu rozmiarowi kapsułki są łatwe do połknięcia, ale można je również żuć. Badania wykazały, że Bio-Witamina D3 D-Pearls wykazuje wysoką wchłanialność w organizmie.

    Bezpieczeństwo i jakość

    W fabryce Pharma Nord w Vojens w Danii produkowane są zarówno leki, jak i suplementy diety, co umożliwia przeprowadzanie takiej samej kontroli bez względu, czy jest to lek czy suplement. Zarówno suplementy diety, jak i leki badane są na podstawie dokładnie ustalonego planu – co zapewnia, że ​​skład produktów jest zgodny z ich specyfikacją. Dzięki temu konsumenci mogą być pewni, że każda kapsułka Bio-Witaminy D3 D-Pearls zawiera określoną ilość witaminy D3.

    Małe kapsułki żelatynowe mogą w naturalny sposób zmieniać stopień twardości wraz z wahaniami temperatury i wilgotności powietrza.
    Jak wynika z naszych badań przeprowadzonych w szafach klimatycznych nie ma to absolutnie żadnego wpływu na jakość i działanie kapsułek.
    Preparat Bio-Witamina D3 D-Pearls dostępny jest na europejskim rynku od 2007 roku.

    Udokumentowana biodostępność

    Preparat Bio-Witamina D3 D-Pearls od Pharma Nord został przebadany przez naukowców z Uniwersytetu w Oslo, którzy podawali sportowcom różne dawki witaminy D3 w postaci Bio-Witaminy D3 D-Pearls lub kapsułki z nieaktywnym placebo. Badanie wykazało, że witamina D3 z D-Pearls w dużych i małych dawkach była dobrze przyswajana przez uczestników badania, podczas gdy u sportowców, którym podawano placebo nie odnotowano zmiany stężenia witaminy D3 we krwi.

    Biodostępność witaminy D udowodniona w badaniu naukowym.

    Powyższa ilustracja przedstawia różnicę w poziomie stężenia witaminy D we krwi na przestrzeni 4 tygodni pomiędzy grupą otrzymującą codziennie 76 mikrogramów (3040 IU) witaminy D, a grupą otrzymującą kapsułki z placebo.

    Źródło: Baumann ACK. Effekt av vitamin D-tilskudd på 25(OH)D status. University of Oslo, July 2013.

    Czym jest witamina D3?

    Witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Oznacza to, że witamina D3, aby mogła zostać wchłonięta w jelicie, potrzebuje odrobinę tłuszczu. Podobnie jak inne witaminy, witamina D3 jest niezbędna dla człowieka. Istnieje kilka rodzajów witaminy D3, przy czym dwie najważniejsze formy to witamina D2 (ergokalcyferol) i D3 (cholekalcyferol).
    Witaminę D2 można dostarczyć sobie wyłącznie z pożywienia. Witamina D2 wytwarzana jest przez niektóre grzyby i rośliny pod wpływem światła ultrafioletowego.

    W przeszłości naukowcy uważali, że ​​obie formy witaminy D3 są równie skuteczne w organizmie. Okazuje się jednak, że w zależności od zastosowanej metody pomiaru, witamina D3 jest o około 56-87 procent skuteczniejsza niż witamina D2, jeśli chodzi o zdolność do zwiększenia stężenia witaminy D3 we krwi. Co więcej, witamina D3 magazynowana jest w tkance tłuszczowej z ponad trzykrotną skutecznością niż witamina D2. *

    * Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.

    Dzieci i seniorzy potrzebują więcej witaminy D3 niż dorośli.
    Witamina D3 pełni w organizmie szereg ważnych funkcji takich jak:

    • bierze udział w prawidłowym podziale komórek
    • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
    • przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu
    • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego

    Źródła witaminy D3

    Istnieją dwa podstawowe źródła witaminy D3: światło słoneczne i pożywienie.

    Witamina D3 od słońca

    Nasza skóra wytwarza prekursor witaminy D3 na bazie cholesterolu, pod warunkiem, że otrzymuje wystarczającą ilość światła słonecznego lub równoważnego promieniowania UV. Następnie prekursor ten musi zostać przekształcony (hydroksylowany) odpowiednio w wątrobie i nerkach, aby móc zmienić się w aktywną witaminę D3.

    Witamina D3 ze światła słonecznego jest skutecznym źródłem witaminy D3, ale problem polega na tym, że jej wytwarzanie uzależnione jest od wysokiego położenia słońca na niebie. W dużej części Europy mamy taką sytuację jedynie w okresie letnim i dlatego też tylko o tej porze roku jesteśmy w stanie wytwarzać wystarczającą ilość witaminy D3.

    Praktyczna zasada

    Aby wytworzyć witaminę D3 ze światła słonecznego, wartość indeksu UV musi wynosić co najmniej 3. Indeks UV jest używany jako miara natężenia promieniowania ultrafioletowego słońca. Jeśli masz wątpliwości, czy Twój organizm jest w stanie wytworzyć witaminę D3 ze słońca, spójrz na swój cień. Jeśli długość cienia jest taka sama lub krótsza niż Twój wzrost, to organizm jest w stanie samodzielnie wyprodukować witaminę D3. Jeśli natomiast cień jest dłuższy niż Twój wzrost, witamina D3 nie może zostać wytworzona.

    Witamina D pozyskiwana z pożywienia

    W większych ilościach witamina D3 występuje tylko w tłustych rybach, takich jak łosoś, śledź i makrela. Dodatkowo witamina D3 występuje w ograniczonych ilościach w mięsie, produktach mlecznych i jajach. W królestwie roślin witamina D3 dostępna jest tylko w niewielkich ilościach w niektórych grzybach. W naszym pożywieniu jedne z najlepszych źródeł witaminy D3 to:
     

    • Wątroba dorsza
    • Tłuste ryby
    • Oleje
    • Żółtka
    • Masło
    • Grzyby    


    W przypadku podgrzewania jedzenia dochodzi do utraty pewnej ilości witaminy D3.

     

    Zapotrzebowanie na witaminę D3

    Silne suplementy witaminy D3 mogą być szczególnie wskazane u:
     

    • osób z ciemną karnacją, ponieważ osoby te potrzebują od 5 do 10 razy więcej ekspozycji na światło słoneczne, żeby wytworzyć taką samą ilość witaminy D3 jak osoby z jasną karnacją 
    • każdej osoby, która niezależnie od wieku jest narażona na zwiększone ryzyko osteoporozy
      osób, które nie spędzają czasu na świeżym powietrzu w ciągu dnia lub ogólnie unikają światła słonecznego
    • osób dorosłych, które noszą całkowicie zakrywające ubrania w okresie letnim
      mieszkańców domów opieki
    • osób w wieku powyżej 70 lat. Starsza skóra ma mniejszą zdolność do wytwarzania witaminy D3 ze światła słonecznego

    Weganom i wegetarianom zaleca się przestrzeganie oficjalnych wytycznych dotyczących ekspozycji na światło słoneczne i ewentualnie przyjmowanie suplementu witaminy D3 w okresie zimowym.
    Poziom witaminy D3 we krwi można określić za pomocą badania krwi, które mierzy jednostkę 25-hydroksywitaminy D (25-(OH)D) w nmol/l. Poziom witaminy D przedstawia się w następujący sposób:
     

    Jednostka: nmol/l Jednostka: ng/ml ~ µg/L
    • <12 nmol/l: Poważny niedobór
    • 12-25 nmol/l: Niedobór
    • 25-50 nmol/l: Niewystarczający
    • >50 nmol/l: Wystarczający
    • 75-150 nmol/l: Optymalny poziom u osób z delikatnym układem kostnym i u pacjentów z chorobami nerek
    • >ok. 200 nmol/l: Ryzyko przedawkowania
    • <5 ng/ml: Poważny niedobór
    • 5-10 ng/ml: Niedobór
    • 10-20 ng/ml: Niewystarczający
    • >20 ng/ml: Wystarczający
    • 30-60 ng/ml: Optymalny poziom u osób z delikatnym układem kostnym i u pacjentów z chorobami nerek
    • >ok. 80 ng/ml: Ryzyko przedawkowania

    > = powyżej
    < = poniżej

    Konwersja jednostek witaminy D3

    • 1 nmol/l = 0,4 ng/ml ~ 0,4 µg/L
    • 75 µg = 3000 IU (jednostka międzynarodowa)


    Pomiar stężenia witaminy D3

    Najbezpieczniejszym sposobem sprawdzenia poziomu witaminy D3 jest badanie krwi. Jednakże w przypadku zdrowych osób nie ma pilnej potrzeby mierzenia poziomu witaminy D3. Z drugiej strony, w przypadku niektórych grup pomiar poziomu witaminy D3 jest zalecany.

    Styl życia niektórych osób może wskazywać na potrzebę sprawdzenia poziomu witaminy D3 we krwi.
    Oprócz oczywistych czynników ograniczających ilość witaminy D3, takich jak brak światła słonecznego i zła dieta, istnieją bardziej subtelne przyczyny, na przykład fakt, że niektóre rodzaje leków mogą wpływać na wchłanianie tej witaminy przez organizm, a tym samym zwiększają zapotrzebowanie na ten konkretny składnik odżywczy.

     

    Witamina D3 a przebieg procesu starzenia się

    Chociaż proces starzenia wpływa na nas w różny sposób w zależności od naszych genów i stylu życia, z upływem czasu każda osoba dochodzi do wniosku, że jej organizm „zużył się” i funkcjonuje mniej wydajnie. Zjawisko to jest częścią normalnego procesu starzenia i może mieć również wpływ na nasze zapotrzebowanie na witaminę D3.

    Większość komórek organizmu jest wyposażona w receptory witaminy D3, które są małymi strukturami na powierzchni komórek, aktywowanymi przez aktywną witaminę D3. Receptory te, obecne na powierzchni różnych komórek, pozwalają również na wyjaśnienie wielu różnych efektów witaminy D3 w organizmie.

    • Układ odpornościowy

    Jest oczywiste, że witamina D3 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – fakt ten potwierdziło odkrycie, że różne krwinki białe, takie jak makrofagi i komórki dendrytyczne, jak również limfocyty T i B wyposażone są w receptory witaminy D. Te komórki odpornościowe potrzebują witaminy D3, aby móc pełnić swoje funkcje. Na przykład wykazano, że aktywna witamina D3 aktywuje geny w jądrze komórkowym; geny te kodują peptydy, które z kolei hamują wirusy, bakterie i grzyby.

    Nasz układ odpornościowy osiąga szczytową wydajność w młodości. Nawet u zdrowych starszych osób odpornościowy staje się bardziej podatny na nowe infekcje, z którymi wcześniej nie miał do czynienia. Dla przykładu osoby starsze mają mniej białych krwinek we krwi, a poziom stanu zapalnego w ich organizmie jest wyższy niż u osób młodszych. Dlatego też osoby starsze powinny zwracać szczególną uwagę na dostarczanie sobie wystarczającej ilości witaminy D3.

    •  Tkanka kostna

    Szczyt masy kostnej osiągamy w wieku 20 – 30 lat. Po tym okresie tkanka kostna powoli staje się lżejsza i bardziej porowata. Witamina D3 jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów, ponieważ wspiera utrzymanie prawidłowego stężenia wapnia we krwi i jej obecność jest konieczna dla efektywnego wchłaniania wapnia przez kości i zęby.

    Od 40 roku życia następuje stopniowy ubytek masy kostnej, rzędu 0,5% rocznie u mężczyzn i około dwa razy więcej u kobiet.

    • Funkcje mięśni

    Nasze mięśnie również potrzebują witaminy D3, aby prawidłowo funkcjonować. Zdolność mięśni do kurczenia uzależniona jest od obecności jonów wapnia. Jak już pisaliśmy, witamina D3 reguluje stężenie wapnia we krwi, a tym samym reguluje również pracę mięśni.
    Wraz z wiekiem zmniejsza się liczba receptorów witaminy D3 w tkance mięśniowej. Powoduje to stopniową utratę masy i siły mięśni, przy czym proces ten nie ma znaczącego wpływu na mięsień sercowy.

    • Skóra i błony śluzowe

    Wiadomo, że organizm wytwarza w skórze prekursor witaminy D3 pod wpływem światła słonecznego o określonym natężeniu, tj. długości fali pomiędzy 290 - 315 nm. Do czynników, które uniemożliwiają lub zmniejszają produkcję witaminy D3 ze światła słonecznego należą: duże zanieczyszczenie powietrza, odzież, ciemna karnacja, stosowanie filtrów przeciwsłonecznych, otyłość, zbyt niskie położenie słońca na niebie i podeszły wiek.
    Wraz z wiekiem zmniejsza się ilość kolagenu i elastyny, przez co skóra staje się bardziej wiotka i pomarszczona. Z wiekiem zdolność skóry do wytwarzania witaminy D3 ze światła słonecznego spada, a dodatkowo zmniejsza się również zdolność układu pokarmowego do wchłaniania witaminy D3.

    Oficjalnie potwierdzone fakty

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zbadał dowody na zawartość witaminy D3 w produktach i przyznał następujące oświadczenia: 

    • przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu

    • przyczynia się do prawidłowego poziomu wapnia we krwi

    • przyczynia się do utrzymania prawidłowych kości

    • przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mięśni

    • przyczynia się do utrzymania zdrowych zębów

    • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

    • odgrywa rolę w procesie podziału i specjalizacji komórek

    • W przypadku mężczyzn i kobiet w wieku 60 lat i powyżej: Dzięki witaminie D3 zmniejsza się ryzyko upadku związane z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni. Upadek to czynnik ryzyka złamań kości u mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 60 lat (art. 14a).