Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij

    Box with Bio-Marine Plus capsules containing 500 mg of pure concentrated fish oil and two B vitamins


    Czysty skoncentrowany olej rybny z witaminą B

    • Z wolnymi kwasami tłuszczowymi, które zapewniają o 50% lepsze wchłanianie.
    • Ten konkretny olej z ryb zawiera 65% kwasów tłuszczowych omega-3.
    • W połączeniu z witaminą B12 i kwasem foliowym, które wspierają prawidłowy metabolizm homocysteiny.
    • Olej z ryb jest starannie oczyszczany w celu usunięcia pestycydów, metali ciężkich, dioksyn i innych substancji toksycznych.
    • Spełnia lub przewyższa wszystkie wymogi regulacyjne UE dotyczące czystości.
    • Miękka kapsułka żelatynowa, stosunkowo mała i łatwa do połknięcia.
    • Kapsułki wyprodukowane pod ścisłą kontrolą farmaceutyczną.
    • Udokumentowane naukowo.
    Read moreShow less

    Bio-Omega 3 Plus

    Pharma Nord

    2 kapsułki zawierają:     %RWS*
    1) Olej rybny (wolne kwasy tłuszczowe) 1000 mg    
    w tym kwasy omega 3 650 mg    
    EPA (kwas eikozapentaenowy) 370 mg    
    DHA (kwas dokozaheksenowy) 230 mg    
           
    2) Kwas foliowy 200 µg   100%
    Witamina B12 2 µg   80%

    * RWS = Referencyjna Wartość Spożycia
    * Korzystny efekt przyjmuje się przy dziennym spożyciu 250 mg EPA + DHA dziennie
    ** Korzystny efekt przyjmuje się przy dziennym spożyciu 250 mg DHA dziennie

    Informacja o produkcie

    Dawkowanie
    Młodzież oraz dorośli przyjmować 2 kapsułki dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Przyjmować podczas posiłku. Nie przegryzać.
    Suplementy diety nie powinny być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety lub zdrowego stylu życia.

    Składniki
    Olej rybny o wysokiej zawartości wolnych kwasów tłuszczowych (zawiera mieszaninę tokoferoli (przeciwutleniacz)).
    Otoczka kapsułki: żelatyna wołowa
    Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda oczyszczona
    Zagęszczacz: dwutlenek krzemu
    Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu
    Kwas pteroilomonoglutaminowy (źródło Kwasu foliowego)
    Witamina B₁₂: Cyjanokobalamina.
    Przedrostek BIO- nie odnosi się do uprawy ekologicznej.

    Przechowywanie
    Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

    Czym jest Bio-Omega Plus?

    Bio-Marine capsulesBio-Omega 3 Plus to suplement zawierający olej rybny w postaci miękkich kapsułek żelatynowych, z których każda zawiera aż 500 mg oleju z ryb, w tym 185 mg EPA, 115 mg DHA i 25 mg innych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawartość omega-3 w kapsułkach głównie w postaci łatwo przyswajalnych wolnych kwasów tłuszczowych. Dzięki skoncentrowaniu oleju stosunkowo niewielka kapsułka dostarcza dużą ilość kwasów omega-3. Olej z ryb jest wysoce rafinowany, co oznacza, że został oczyszczony za pomocą specjalnego procesu, który gwarantuje bardzo niski poziom zanieczyszczeń środowiskowych znacznie poniżej oficjalnych wytycznych. Olej w Bio-Omega 3 Plus pochodzi z dzikich ryb żyjących na wolności, a nie z ryb hodowlanych pochodzących z akwakultury. Bio-Omega 3 Plus jest kapsułkowany w środowisku beztlenowym i ma wyjątkowo niską liczbę nadtlenkową. Kapsułki zapewniają skuteczną ochronę oleju przed utlenianiem. Do Bio-Omegi 3 Plus dodano kwas foliowy oraz witaminę B12, które wspomagają obniżanie poziomu homocysteiny.

    Wolne kwasy tłuszczowe w Bio-Omedze 3 Plus

    W naturze kwasy tłuszczowe omega-3 występują w postaci trójglicerydów i muszą zostać rozłożone na „wolne” kwasy tłuszczowe, zanim przewód pokarmowy będzie w stanie je wchłonąć. Za proces ten odpowiada enzym trawienny zwany lipazą. Bio-Omega 3 Plus zawiera głównie omega-3 w postaci wolnych kwasów tłuszczowych, w postaci gotowej do wchłonięcia. Jest to zaleta dla osób z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów.

    Wolne kwasy tłuszczowe mogą powodować uczucie pieczenia na języku podczas żucia kapsułki. Dlatego też zaleca się połykać kapsułki w całości. Skoncentrowana mieszanka wolnych kwasów tłuszczowych i dodanych witamin z grupy B może również powodować nieprzyjemny zapach oleju, przy czym nie ma to żadnego wpływu na olej i jego jakość. Olej jest świeży i czysty, i ma bardzo niską liczbę nadtlenkową.  

    Bio-Omega 3 Plus to dobry suplement dla osób, które z różnych powodów nie jedzą ryb zalecanych w ilościach oraz dla tych, którym zależy na wysoko oczyszczonej, łatwo wchłaniającej się, czystej postaci suplementu oleju rybnego.

    Co oznacza „Plus” w nazwie preparatu?

    Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 Bio-Omega 3 Plus zawiera kwas foliowy i witaminę B12. Obie witaminy przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Ponadto kwas foliowy wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, funkcje psychologiczne i produkcję krwi w organizmie. Kwas foliowy odgrywa również rolę w procesie podziału komórek i wspiera prawidłowy wzrost tkanek płodu podczas ciąży.

    Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?

    Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa niezbędnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują przede wszystkim w rybach, a mianowicie w rybach tłustych, takich jak śledź, łosoś i makrela. Dwa najważniejsze kwasy tłuszczowe Omega 3 to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

    Dawno temu, pod koniec lat siedemdziesiątych, dwaj duńscy lekarze, Bang i Dyerberg, wykazali, dlaczego grenlandzcy Eskimosi, ze względu na duże spożycie ryb i ssaków morskich, ogólnie cieszyli się lepszym stanem zdrowia niż ludność duńska*. Jeśli nie jesz ryb, warto rozważyć korzyści wynikające z przyjmowania suplementu kwasów tłuszczowych Omega 3, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość tych dobroczynnych związków.  W rzeczywistości idealnie jest, jeśli dieta zapewnia nam właściwą równowagę między  Omega 3 a Omega 6 (Omega 6 to grupa kwasów tłuszczowych występujących w roślinach). Zdaniem ekspertów idealny stosunek kwasów Omega 3 i Omega 6 w naszej diecie powinien wynosić 1:4.

    * Bang HO, et al. Acta Med Scand 1976;200:69-73.
    Dyerberg J, et al. Lancet 1978 Jul 15;2(8081):117-9

    Dobre dla serca, mózgu i wzroku

    EPA i DHA mają kilka istotnych zalet. Dzienne spożycie 200 mg DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu i oczu płodu oraz niemowląt karmionych piersią. U dorosłych 250 mg DHA dziennie pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku. Ponadto 250 mg DHA i EPA dziennie wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca.


    Dlaczego właśnie wolne kwasy tłuszczowe?
    Olej z ryb musi najpierw zostać przekształcony w wolne kwasy tłuszczowe, zanim nasz organizm będzie mógł go wchłonąć. Niestety proces ten wiąże się z utratą pewnej ilości kwasów tłuszczowych. Jednakże, jeśli przyjmujesz olej z ryb już w postaci wolnych kwasów tłuszczowych, uzyskujesz o 50% lepszą absorpcję. Pozwala to osiągnąć ten sam efekt przy mniejszej liczbie kapsułek.
    Są dobre dla serca i naczyń krwionośnych, dla prawidłowego poziomu cholesterolu i elastycznych stawów.

    Optymalna czystość i biodostępność

    Olej z ryb w Bio-Omedze 3 Plus jest wysoko rafinowany, aby zagwarantować wysoki poziom czystości. Został on dokładnie oczyszczony w trzyetapowym procesie oczyszczania i rafinacji. Jedna z wiodących na świecie technologii służy do filtrowania oleju i usuwania z niego naturalnie występujących, ale niepożądanych cząstek, takich jak pestycydy, metale ciężkie, furany (wysoce toksyczne cząstki odpadowe pochodzące ze spalania przemysłowego) itp. To dzięki tej obróbce zawartość kilku z ww. związków jest znacznie niższa niż oficjalne poziomy progowe zatwierdzone dla świeżych ryb i produktów z oleju rybnego.
    Wysoki poziom czystości Bio-Omega 3 Plus został potwierdzony w badaniu przeprowadzonym na zlecenie niezależnej duńskiej organizacji konsumenckiej TÆNK w 2019 roku*. W badaniu porównano stężenie zanieczyszczeń w różnych produktach z oleju rybnego. Wykazano niskie wartości zanieczyszczeń w Bio-Omedze 3 Plus w zakresie następujących związków:

    • Rtęć (Hg): co najmniej 95% poniżej dopuszczalnego stężenia rtęci w UE.
    • Dioksyny: 98% poniżej dozwolonego przez UE limitu dioksyn i dioksynopodobnych PCB.

    * Ref. TÆNK, February 2019.


     

    Biodostępność kwasów tłuszczowych

    Comparative graph showing that free fatty acids are best absorbed

    Bio-Omega 3 Plus zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 w ich wolnej postaci, które są znacznie lepiej przyswajane i wykorzystywane przez organizm w porównaniu z trójglicerydami i estrami etylowymi stosowanymi w innych produktach z oleju z ryb.

    Bio-Omega 3 Plus – najważniejsze korzyści

    • Fińskie badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym* wykazało, że codzienne przyjmowanie Bio-Omegi 3 Plus zapewnia takie same wymierne korzyści zdrowotne, jak jedzenie mączki rybnej cztery do pięciu razy w tygodniu.
    • Bio-Omega 3 Plus zawiera 500 mg skoncentrowanego oleju rybnego w każdej kapsułce o zawartości omega-3 w wysokości 65% (38% EPA, 22% DHA i 5% innych kwasów tłuszczowych omega-3).
    • Produkcja kapsułek Bio-Omega 3 Plus odbywa się w środowisku beztlenowym, a preparat ten ma wyjątkowo niską zawartość nadtlenków dzięki temu, że olej jest skutecznie chroniony przed utlenianiem (jełczeniem).


    *) J. Agren et al. 1996; Eur. Journal of Clinical Nutrition 50;765-71.

    Oficjalne oświadczenia

    Pregnant womanEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu foliowego i witaminy B12 w produktach i przyznał następujące oświadczenia:

    • EPA* i DHA* przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca
      * min. 250 mg EPA / DHA dziennie
    • DHA* pomaga w utrzymaniu prawidłowego wzroku
      * min. 250 mg DHA dziennie
    • DHA* wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji mózgu
      * min. 250 mg DHA dziennie
    • Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia* (art. 14)
      * Korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 100 mg DHA
    • Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu płodu i niemowląt karmionych piersią** (art. 14)
      ** Informacja dla kobiet w ciąży i karmiących piersią: Korzystne działanie uzyskuje się przy dziennym spożyciu 200 mg DHA jako dodatku do zalecanej dziennej porcji kwasów omega-3 dla osób dorosłych tj. 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Twierdzenie to ma zastosowanie wyłącznie w odniesieniu do żywności zapewniającej dzienne spożycie co najmniej 200 mg DHA
    • Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu płodu i niemowląt karmionych piersią *** (art. 14)
      *** Informacja dla kobiet w ciąży i karmiących piersią: Korzystne działanie uzyskuje się przy dziennym spożyciu 200 mg DHA oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów omega-3 dla osób dorosłych tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Twierdzenie to ma zastosowanie wyłącznie w odniesieniu do żywności zapewniającej dzienne spożycie co najmniej 200 mg DHA
    • Kwas foliowy i witamina B12 przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny
    • Kwas foliowy wspiera prawidłowy wzrost tkanek u matki w czasie ciąży
    • Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowej syntezy aminokwasów
    • Kwas foliowy wspiera prawidłowy proces produkcji krwi
    • Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowych funkcji psychicznych
    • Kwas foliowy i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    • Kwas foliowy i witamina B12 zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia
    • Kwas foliowy i witamina B12 odgrywają rolę w procesie podziału komórek
    • Witamina B12 wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego
    • Witamina B 12 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
    • Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu psychicznym
    • Witamina B12 wspiera prawidłowy proces tworzenia czerwonych krwinek