Czysty skoncentrowany olej rybny z witaminą B
- Z wolnymi kwasami tłuszczowymi, które zapewniają o 50% lepsze wchłanianie.
- Ten konkretny olej z ryb zawiera 65% kwasów tłuszczowych omega-3.
- W połączeniu z witaminą B12 i kwasem foliowym, które wspierają prawidłowy metabolizm homocysteiny.
- Olej z ryb jest starannie oczyszczany w celu usunięcia pestycydów, metali ciężkich, dioksyn i innych substancji toksycznych.
- Spełnia lub przewyższa wszystkie wymogi regulacyjne UE dotyczące czystości.
- Miękka kapsułka żelatynowa, stosunkowo mała i łatwa do połknięcia.
- Kapsułki wyprodukowane pod ścisłą kontrolą farmaceutyczną.
- Udokumentowane naukowo.
Bio-Omega 3 Plus
2 kapsułki zawierają: | %RWS* | ||
---|---|---|---|
1) Olej rybny (wolne kwasy tłuszczowe) | 1000 mg | ||
w tym kwasy omega 3 | 650 mg | ||
EPA (kwas eikozapentaenowy) | 370 mg | ||
DHA (kwas dokozaheksenowy) | 230 mg | ||
2) Kwas foliowy | 200 µg | 100% | |
Witamina B12 | 2 µg | 80% |
* RWS = Referencyjna Wartość Spożycia
* Korzystny efekt przyjmuje się przy dziennym spożyciu 250 mg EPA + DHA dziennie
** Korzystny efekt przyjmuje się przy dziennym spożyciu 250 mg DHA dziennie
Informacja o produkcie
Dawkowanie
Młodzież oraz dorośli przyjmować 2 kapsułki dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Przyjmować podczas posiłku. Wolne kwasy tłuszczowe mogą powodować uczucie pieczenia na języku podczas żucia kapsułki. Dlatego też zaleca się połykać kapsułki w całości.
Suplementy diety nie powinny być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety lub zdrowego stylu życia.
Składniki
Olej rybny o wysokiej zawartości wolnych kwasów tłuszczowych (zawiera mieszaninę tokoferoli (przeciwutleniacz)).
Otoczka kapsułki: żelatyna wołowa
Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda oczyszczona
Zagęszczacz: dwutlenek krzemu
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu
Kwas pteroilomonoglutaminowy (źródło Kwasu foliowego)
Witamina B₁₂: Cyjanokobalamina.
Przedrostek BIO- nie odnosi się do uprawy ekologicznej.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Czym jest Bio-Omega Plus?
Bio-Omega 3 Plus to suplement zawierający olej rybny w postaci miękkich kapsułek żelatynowych, z których każda zawiera aż 500 mg oleju z ryb, w tym 185 mg EPA, 115 mg DHA i 25 mg innych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawartość omega-3 w kapsułkach głównie w postaci łatwo przyswajalnych wolnych kwasów tłuszczowych. Dzięki skoncentrowaniu oleju stosunkowo niewielka kapsułka dostarcza dużą ilość kwasów omega-3. Olej z ryb jest wysoce rafinowany, co oznacza, że został oczyszczony za pomocą specjalnego procesu, który gwarantuje bardzo niski poziom zanieczyszczeń środowiskowych znacznie poniżej oficjalnych wytycznych. Olej w Bio-Omega 3 Plus pochodzi z dzikich ryb żyjących na wolności, a nie z ryb hodowlanych pochodzących z akwakultury. Bio-Omega 3 Plus jest kapsułkowany w środowisku beztlenowym i ma wyjątkowo niską liczbę nadtlenkową. Kapsułki zapewniają skuteczną ochronę oleju przed utlenianiem. Do Bio-Omegi 3 Plus dodano kwas foliowy oraz witaminę B12, które wspomagają obniżanie poziomu homocysteiny.
Wolne kwasy tłuszczowe w Bio-Omedze 3 Plus
W naturze kwasy tłuszczowe omega-3 występują w postaci trójglicerydów i muszą zostać rozłożone na „wolne” kwasy tłuszczowe, zanim przewód pokarmowy będzie w stanie je wchłonąć. Za proces ten odpowiada enzym trawienny zwany lipazą. Bio-Omega 3 Plus zawiera głównie omega-3 w postaci wolnych kwasów tłuszczowych, w postaci gotowej do wchłonięcia. Jest to zaleta dla osób z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów.
Wolne kwasy tłuszczowe mogą powodować uczucie pieczenia na języku podczas żucia kapsułki. Dlatego też zaleca się połykać kapsułki w całości. Skoncentrowana mieszanka wolnych kwasów tłuszczowych i dodanych witamin z grupy B może również powodować nieprzyjemny zapach oleju, przy czym nie ma to żadnego wpływu na olej i jego jakość. Olej jest świeży i czysty, i ma bardzo niską liczbę nadtlenkową.
Bio-Omega 3 Plus to dobry suplement dla osób, które z różnych powodów nie jedzą ryb zalecanych w ilościach oraz dla tych, którym zależy na wysoko oczyszczonej, łatwo wchłaniającej się, czystej postaci suplementu oleju rybnego.
Co oznacza „Plus” w nazwie preparatu?
Oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 Bio-Omega 3 Plus zawiera kwas foliowy i witaminę B12. Obie witaminy przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Ponadto kwas foliowy wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, funkcje psychologiczne i produkcję krwi w organizmie. Kwas foliowy odgrywa również rolę w procesie podziału komórek i wspiera prawidłowy wzrost tkanek płodu podczas ciąży.
Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?
Kwasy tłuszczowe Omega 3 to grupa niezbędnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują przede wszystkim w rybach, a mianowicie w rybach tłustych, takich jak śledź, łosoś i makrela. Dwa najważniejsze kwasy tłuszczowe Omega 3 to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Dawno temu, pod koniec lat siedemdziesiątych, dwaj duńscy lekarze, Bang i Dyerberg, wykazali, dlaczego grenlandzcy Eskimosi, ze względu na duże spożycie ryb i ssaków morskich, ogólnie cieszyli się lepszym stanem zdrowia niż ludność duńska*. Jeśli nie jesz ryb, warto rozważyć korzyści wynikające z przyjmowania suplementu kwasów tłuszczowych Omega 3, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość tych dobroczynnych związków. W rzeczywistości idealnie jest, jeśli dieta zapewnia nam właściwą równowagę między Omega 3 a Omega 6 (Omega 6 to grupa kwasów tłuszczowych występujących w roślinach). Zdaniem ekspertów idealny stosunek kwasów Omega 3 i Omega 6 w naszej diecie powinien wynosić 1:4.
* Bang HO, et al. Acta Med Scand 1976;200:69-73.
Dyerberg J, et al. Lancet 1978 Jul 15;2(8081):117-9
Dobre dla serca, mózgu i wzroku
EPA i DHA mają kilka istotnych zalet. Dzienne spożycie 200 mg DHA przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu i oczu płodu oraz niemowląt karmionych piersią. U dorosłych 250 mg DHA dziennie pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku. Ponadto 250 mg DHA i EPA dziennie wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca.
Dlaczego właśnie wolne kwasy tłuszczowe?
Olej z ryb musi najpierw zostać przekształcony w wolne kwasy tłuszczowe, zanim nasz organizm będzie mógł go wchłonąć. Niestety proces ten wiąże się z utratą pewnej ilości kwasów tłuszczowych. Jednakże, jeśli przyjmujesz olej z ryb już w postaci wolnych kwasów tłuszczowych, uzyskujesz o 50% lepszą absorpcję. Pozwala to osiągnąć ten sam efekt przy mniejszej liczbie kapsułek.
Są dobre dla serca i naczyń krwionośnych, dla prawidłowego poziomu cholesterolu i elastycznych stawów.
Optymalna czystość i biodostępność
Olej z ryb w Bio-Omedze 3 Plus jest wysoko rafinowany, aby zagwarantować wysoki poziom czystości. Został on dokładnie oczyszczony w trzyetapowym procesie oczyszczania i rafinacji. Jedna z wiodących na świecie technologii służy do filtrowania oleju i usuwania z niego naturalnie występujących, ale niepożądanych cząstek, takich jak pestycydy, metale ciężkie, furany (wysoce toksyczne cząstki odpadowe pochodzące ze spalania przemysłowego) itp. To dzięki tej obróbce zawartość kilku z ww. związków jest znacznie niższa niż oficjalne poziomy progowe zatwierdzone dla świeżych ryb i produktów z oleju rybnego.
Wysoki poziom czystości Bio-Omega 3 Plus został potwierdzony w badaniu przeprowadzonym na zlecenie niezależnej duńskiej organizacji konsumenckiej TÆNK w 2019 roku*. W badaniu porównano stężenie zanieczyszczeń w różnych produktach z oleju rybnego. Wykazano niskie wartości zanieczyszczeń w Bio-Omedze 3 Plus w zakresie następujących związków:
- Rtęć (Hg): co najmniej 95% poniżej dopuszczalnego stężenia rtęci w UE.
- Dioksyny: 98% poniżej dozwolonego przez UE limitu dioksyn i dioksynopodobnych PCB.
* Ref. TÆNK, February 2019.
Biodostępność kwasów tłuszczowych
Bio-Omega 3 Plus zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 w ich wolnej postaci, które są znacznie lepiej przyswajane i wykorzystywane przez organizm w porównaniu z trójglicerydami i estrami etylowymi stosowanymi w innych produktach z oleju z ryb.
Bio-Omega 3 Plus – najważniejsze korzyści
- Fińskie badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym* wykazało, że codzienne przyjmowanie Bio-Omegi 3 Plus zapewnia takie same wymierne korzyści zdrowotne, jak jedzenie mączki rybnej cztery do pięciu razy w tygodniu.
- Bio-Omega 3 Plus zawiera 500 mg skoncentrowanego oleju rybnego w każdej kapsułce o zawartości omega-3 w wysokości 65% (38% EPA, 22% DHA i 5% innych kwasów tłuszczowych omega-3).
- Produkcja kapsułek Bio-Omega 3 Plus odbywa się w środowisku beztlenowym, a preparat ten ma wyjątkowo niską zawartość nadtlenków dzięki temu, że olej jest skutecznie chroniony przed utlenianiem (jełczeniem).
*) J. Agren et al. 1996; Eur. Journal of Clinical Nutrition 50;765-71.
Oficjalne oświadczenia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu foliowego i witaminy B12 w produktach i przyznał następujące oświadczenia:
- EPA* i DHA* przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca
* min. 250 mg EPA / DHA dziennie - DHA* pomaga w utrzymaniu prawidłowego wzroku
* min. 250 mg DHA dziennie - DHA* wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji mózgu
* min. 250 mg DHA dziennie - Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia* (art. 14)
* Korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 100 mg DHA - Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu płodu i niemowląt karmionych piersią** (art. 14)
** Informacja dla kobiet w ciąży i karmiących piersią: Korzystne działanie uzyskuje się przy dziennym spożyciu 200 mg DHA jako dodatku do zalecanej dziennej porcji kwasów omega-3 dla osób dorosłych tj. 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Twierdzenie to ma zastosowanie wyłącznie w odniesieniu do żywności zapewniającej dzienne spożycie co najmniej 200 mg DHA - Spożycie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu płodu i niemowląt karmionych piersią *** (art. 14)
*** Informacja dla kobiet w ciąży i karmiących piersią: Korzystne działanie uzyskuje się przy dziennym spożyciu 200 mg DHA oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów omega-3 dla osób dorosłych tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Twierdzenie to ma zastosowanie wyłącznie w odniesieniu do żywności zapewniającej dzienne spożycie co najmniej 200 mg DHA - Kwas foliowy i witamina B12 przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny
- Kwas foliowy wspiera prawidłowy wzrost tkanek u matki w czasie ciąży
- Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowej syntezy aminokwasów
- Kwas foliowy wspiera prawidłowy proces produkcji krwi
- Kwas foliowy przyczynia się do prawidłowych funkcji psychicznych
- Kwas foliowy i witamina B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- Kwas foliowy i witamina B12 zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia
- Kwas foliowy i witamina B12 odgrywają rolę w procesie podziału komórek
- Witamina B12 wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego
- Witamina B 12 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu psychicznym
- Witamina B12 wspiera prawidłowy proces tworzenia czerwonych krwinek