Wsparcie, skóry i błon śluzowych
-
Czysty beta-karoten w łatwo przyswajalnej i stabilnej postaci - naturalny prekursor witaminy A
-
1 Prowitamina A dla utrzymania prawidłowej skóry, błon śluzowych i wzroku.
-
2 Z naturalną witaminą E która przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
-
Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną
Bio-Karoten z witaminą E
1 kapsułka zawiera: | % RWS * | |
---|---|---|
Witamina A | 1000 µg RE | 125% |
Witamina E | 10 mg | 83% |
*) RWS: Referencyjna Wartość Spożycia.
Informacje o produkcie
Dawkowanie
Przyjmować 1 kapsułkę dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Nie rozgryzać, połykać w całości najlepiej w trakcie lub po posiłku.
Stosowanie wysokich dawek beta karotenu nie jest zalecane dla palaczy.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zdrowy styl życia oraz zróżnicowana i zbilansowana dieta są ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Zawartość: 30 kapsułek po 390 mg.
Składniki
Olej sojowy
Żelatyna
Uwodniony olej sojowy
Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol
Witamina A: beta-karoten
Substancja utrzymunjąca wilgoć: Woda
Witamina E: D-alfa-tokeferol
Barwnik: tlenek żelaza
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.
Czym jest Bio-Karoten z wit. E?
Bio-Karoten z witaminą E to małe kapsułki z czystym beta-karotenem zawierającym 1000 μg witaminy A. Dawka ta wynosi około 125% poziomu RWS (referencyjna wartość spożycia) dla beta-karotenu. Beta- karoten w produkcie Bio-Karoten z witaminą E rozprowadzany jest w podłożu olejowym, który utrzymuje stabilny poziom i zwiększa biodostępność tego składnika.
W rzeczywistości, badania dokumentują, że beta-karoten w postaci suplementu ma lepszą biodostępność niż kiedy otrzymujemy go z diety.
Bio-Karoten z witaminą E zawiera również naturalną witaminę E w postaci d-alfa-tokoferolu. Aby uzyskać optymalną absorpcję w organizmie. Bio-Karoten należy przyjmować podczas posiłku.
Czym jest beta-karoten?
Beta-karoten należy do grupy żółtych i czerwonych barwników roślinnych, to on nadaje marchwi pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest prowitaminą, może zostać przekształcony w witaminę A, jeżeli organizm jej potrzebuje.
W niektórych częściach świata beta-karoten jest głównym źródłem witaminy A. Witamina A przyczynia się również do prawidłowego podziału komórek i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Beta-karoten jest dobrym źródłem witaminy A pozyskanym z warzyw, a w niektórych częściach świata beta-karoten jest w populacji jedynym źródłem witaminy A. Beta-karoten jest przekształcany w witaminę A, i przyczynia się do utrzymania zdrowej skóry, błon śluzowych, oraz prawidłowego widzenia. Ponadto witamina ta odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek w organizmie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego.
Spożycie żywności i suplementów diety z dużą ilością (30 mg lub więcej) beta-karotenu może zapewnić skórze nieszkodliwy złocisty kolor. Zabarwienie skóry jest wynikiem nagromadzenia beta-karotenu w tkance podskórnej. Ten kolor zanika jak tylko ilość beta-karotenu zostanie zredukowana.
Beta-karoten i palenie
Wszystkie suplementy diety, zawierające beta-karoten muszą zawierać ostrzeżenie dla palaczy, informujące, aby nie korzystali z produktu. Ostrzeżenie to jest umieszczane na podstawie badań wykazujących, że duże dawki beta-karotenu przyjmowane przez nałogowych palaczy mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka płuc.
Nie ma dowodów na to, że suplementacja beta-karotenu, jest szkodliwa dla osób niepalących.
Ponadto, nie ma żadnego powodu, by obawiać się zbyt dużej ilości witaminy A z beta-karotenu, jako że organizm przestaje przekształcać ten składnik w momencie, kiedy osiąga nasycenie witaminą A.
Dobre źródła beta-karotenu
Beta-karoten występuje naturalnie w wielu różnych produktach spożywczych, jego najlepszym źródłem są między innymi:
- zielone warzywa
- brokuły
- marchew
- papryka
- dynia
- morele
Zawartość beta-karotenu w roślinach może znacząco się zmieniać, w zależności od czynników, takich jak gleba, stosowanie nawozów, wiatr, warunki atmosferyczne, które działają na rośliny.
Czym jest witamina E?
Bio-Karoten z witaminą E zawiera naturalną witaminę E, jako d-alfa-tokoferol. Alfa tokoferol jest najbardziej aktywnym typem witaminy E w organizmie. Podobnie jak beta-karoten, witamina E jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach. Głównym efektem działania witaminy E jest jej rola jako przeciwutleniacza, ponieważ witamina E hamuje utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Witamina E wspiera ochronę komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym. Zapotrzebowanie na witaminę E jest proporcjonalnie związane z przyjmowaniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Olej z kiełków pszenicy
- Migdały, orzechy
- Tłuszczowe produkty mleczne
- Jajka
- Zielone warzywa
Oficjalne oświadczenia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość beta-karotenu w produktach i przyznał następujące oświadczenia:
Beta-karoten (witamina A)
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowej skóry i błony śluzowej
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza
- Odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek
Witamina E
- Przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym