Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij

    Łatwo wchłanialne, organiczne źródło cynku

    Wysoka biodostępnośc to cecha Bio-Cynku

    • Organicznie związany cynk zapewnia wysoką absorpcję
    • Glukonian cynku z 15 mg cynku w każdej tabletce
    • Dla skóry, włosów, paznokci i kości
    • Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasowo-zasadowy
    • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego
    • Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną

     

    Bio-Cynk

    Pharma Nord

    Zobacz powiązane kategorie

    [Kości i stawy|, Minerały |, Odporność i antyoksydanty |, Uroda i wzrok|]
    Drukuj stronę
    1 tabletka zawiera     % RWS*
    Cynk 15 mg   150%

    * RWS = Referencyjna Wartość Spożycia

    Informacje o produkcie

    Dawkowanie
    Sposób użycia:  Przyjmować 1 tabletkę dziennie, najlepiej wieczorem.
    Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.

    Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety  i zdrowego trybu życia.

    Przedrostek Bio- nie odnosi się do uprawy ekologicznej tylko oznacza biodostępność produktu.

    Zawartość: 30 tabletek po 350 mg.

    Składniki
    Substancja wypełniająca: jednowodna glukoza.
    Cynk: glukonian cynku.
    Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna.
    Substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
    Substancja wiążąca: dwutlenek krzemu.

    Przechowywanie
    Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.

    Czym jest Bio-Cynk?

    Bio-Cynk to okrągłe, białe tabletki zawierające  czysty, organicznie związany cynk w postaci glukonianu cynku, który wykazuje wysoką absorpcję w organizmie. Zawartość cynku w każdej tabletce wynosi 15 mg. Odpowiada to 150% referencyjnej wartości spożycia.

    Czym jest cynk?

    Cynk jest niezbędnym minerałem i pierwiastkiem śladowym, który znajduje się głównie w komórkach oraz w mniejszym stopniu, w płynie komórkowym w całym organizmie. Przykładem mogą być białe i czerwone krwinki które zawierają znaczną ilość cynku. Wraz z miedzią cynk jest ważnym składnikiem enzymu antyoksydacyjnego dysmutazy ponadtlenkowej (SOD).

    Cynk odgrywa wiele różnych funkcji w organizmie człowieka i wspiera ok. 200 różnych enzymów, w tym enzymów niezbędnych do metabolizmu składników odżywczych i enzymów, które są ważne dla translacji i ekspresji kodu genetycznego.

    Organizm ludzki zawiera ok.  2-4 g cynku, który znajduje się we wszystkich komórkach, szczególnie w mięśniach, kościach i skórze. Organizm nie magazynuje cynku jako takiego, dlatego konieczne jest ciągłe uzupełnianie tego minerału. Najwyższe stężenia cynku w organizmie obserwuje się w męskim gruczole prostaty i w plemnikach.

    Zapotrzebowanie na cynk jest szczególnie duże w okresie dojrzewania, jak również jest zwiększone u kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, narażonych na stres, osób spożywających nadmierne ilości alkoholu, a także u osób cierpiących na nadmierną potliwość i przyjmujących preparaty moczopędne.

    Cynk jest nietoksyczny w ograniczonych ilościach. Wysokie spożycie cynku przez dłuższy czas (10-30 razy RWS) może powodować niedobór miedzi.

    Jednoczesne przyjmowanie cynku i żelaza, może mieć negatywny wpływ na wchłanianie cynku w organizmie. Wysokie spożycie wapnia może także zmniejszyć jego absorpcję.
     

    Dobre źródła cynku
     

    Mięso i ostrygi to dobre źródło cynkuCynk występuje w różnych rodzajach żywności. Wartościowymi źródłami cynku są między innymi:

    • Ostrygi
    • Mięso
    • Orzechy
    • Pestki dyni
    • Całe ziarna
    • Przyprawy
    • Szpinak

    Oficjalne oświadczenia

    Europejska Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość cynku  w produktach i przyznał następujące oświadczenia:

    • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu kwasowo-zasadowego
    • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów
    • Przyczynia się do prawidłowych funkcji poznawczych
    • Przyczynia się do prawidłowej syntezy DNA
    • Przyczynia się do prawidłowej płodności i reprodukcji
    • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu makroskładników
    • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych
    • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu witaminy A
    • Przyczynia się do prawidłowej syntezy białek
    • Przyczynia się do utrzymania prawidłowych kości
    • Przyczynia się do utrzymania prawidłowych włosów
    • Przyczynia się do utrzymania prawidłowych paznokci
    • Przyczynia się do utrzymania prawidłowej skóry
    • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu testosteronu we krwi
    • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia
    • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
    • Przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
    • Odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek