Poland | Select other Country

Łatwo wchłanialne, organiczne źródło cynku

Wysoka biodostępnośc to cecha Bio-Cynku

  • Organicznie związany cynk zapewnia wysoką absorpcję
  • Glukonian cynku z 15 mg cynku w każdej tabletce
  • Dla skóry, włosów, paznokci i kości
  • Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasowo-zasadowy
  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego
  • Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną

 

Bio-Cynk

Pharma Nord

30 tabl.

PLN 29.95

Zobacz powiązane kategorie

[Kości i stawy|, Minerały |, Odporność i antyoksydanty |, Uroda i wzrok|]
Drukuj stronę
1 tabletka zawiera     % RWS*
Cynk 15 mg   150%

* RWS = Referencyjna Wartość Spożycia

Informacje o produkcie

Dawkowanie
Sposób użycia:  Przyjmować 1 tabletkę dziennie, najlepiej wieczorem.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety  i zdrowego trybu życia.

Przedrostek Bio- nie odnosi się do uprawy ekologicznej tylko oznacza biodostępność produktu.

Zawartość: 30 tabletek po 350 mg.

Składniki
Substancja wypełniająca: jednowodna glukoza.
Cynk: glukonian cynku.
Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna.
Substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
Substancja wiążąca: dwutlenek krzemu.

Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.

Czym jest Bio-Cynk?

Bio-Cynk to okrągłe, białe tabletki zawierające  czysty, organicznie związany cynk w postaci glukonianu cynku, który wykazuje wysoką absorpcję w organizmie. Zawartość cynku w każdej tabletce wynosi 15 mg. Odpowiada to 150% referencyjnej wartości spożycia.

Czym jest cynk?

Cynk jest niezbędnym minerałem i pierwiastkiem śladowym, który znajduje się głównie w komórkach oraz w mniejszym stopniu, w płynie komórkowym w całym organizmie. Przykładem mogą być białe i czerwone krwinki które zawierają znaczną ilość cynku. Wraz z miedzią cynk jest ważnym składnikiem enzymu antyoksydacyjnego dysmutazy ponadtlenkowej (SOD).

Cynk odgrywa wiele różnych funkcji w organizmie człowieka i wspiera ok. 200 różnych enzymów, w tym enzymów niezbędnych do metabolizmu składników odżywczych i enzymów, które są ważne dla translacji i ekspresji kodu genetycznego.

Organizm ludzki zawiera ok.  2-4 g cynku, który znajduje się we wszystkich komórkach, szczególnie w mięśniach, kościach i skórze. Organizm nie magazynuje cynku jako takiego, dlatego konieczne jest ciągłe uzupełnianie tego minerału. Najwyższe stężenia cynku w organizmie obserwuje się w męskim gruczole prostaty i w plemnikach.

Zapotrzebowanie na cynk jest szczególnie duże w okresie dojrzewania, jak również jest zwiększone u kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, narażonych na stres, osób spożywających nadmierne ilości alkoholu, a także u osób cierpiących na nadmierną potliwość i przyjmujących preparaty moczopędne.

Cynk jest nietoksyczny w ograniczonych ilościach. Wysokie spożycie cynku przez dłuższy czas (10-30 razy RWS) może powodować niedobór miedzi.

Jednoczesne przyjmowanie cynku i żelaza, może mieć negatywny wpływ na wchłanianie cynku w organizmie. Wysokie spożycie wapnia może także zmniejszyć jego absorpcję.
 

Dobre źródła cynku
 

Mięso i ostrygi to dobre źródło cynkuCynk występuje w różnych rodzajach żywności. Wartościowymi źródłami cynku są między innymi:

  • Ostrygi
  • Mięso
  • Orzechy
  • Pestki dyni
  • Całe ziarna
  • Przyprawy
  • Szpinak

Oficjalne oświadczenia

Europejska Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość cynku  w produktach i przyznał następujące oświadczenia:

  • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu kwasowo-zasadowego
  • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów
  • Przyczynia się do prawidłowych funkcji poznawczych
  • Przyczynia się do prawidłowej syntezy DNA
  • Przyczynia się do prawidłowej płodności i reprodukcji
  • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu makroskładników
  • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych
  • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu witaminy A
  • Przyczynia się do prawidłowej syntezy białek
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowych kości
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowych włosów
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowych paznokci
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowej skóry
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu testosteronu we krwi
  • Przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia
  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
  • Odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek