Szukaj

    Wyniki wyszukiwania

    Zamknij

    Karagen jest ekstrahowany z czerwonych alg, w tym czerwonych alg zwanych „mchem irlandzkim”. Jest węglowodanem stosowanym jako stabilizator, środek zagęszczający i żelujący. Karagen nie zawiera tłuszczu, cholesterolu, sodu ani kalorii. W produktach z kakao zapobiega zbrylaniu się cząstek kakao. Oznaczenie numeryczne E 407.

    Krytyka: Od końca lat 60. XX wieku toczą się kontrowersje dotyczące wpływu karagenu na zdrowie. Niektóre badania na zwierzętach i badania in vitro sugerują, że karagen może wywoływać stany zapalne, wrzody żołądka i uszkadza układ pokarmowy.

    Za badania te odpowiedzialny był jeden badacz. Uważa się, że badacz ten zastosował szereg wątpliwych naukowo metod, aby osiągnąć z góry określone wyniki. Uważa się m.in., że badacz pomylił karagen z poligenem.

    Inni, bezstronni badacze, nie byli w stanie odtworzyć wyników tego krytycznego badacza w warunkach kontrolowanych. Zamiast tego, aktualnie prowadzone badania wielokrotnie wykazały, że karagen jest bezpieczny do stosowania jako składnik żywności. W rezultacie szanowani eksperci toksykolodzy otwarcie zaprzeczyli twierdzeniom badacza o anty-karagenie, a organy regulacyjne na całym świecie potwierdzają bezpieczeństwo karagenu i nadal zatwierdzają go do stosowania w żywności.