Silna dawka witaminy D3 w oliwie z oliwek

  • Wysoka dawka 75 μg (3000 j.m.) witaminy D3 rozpuszczonej w wysokiej jakości oliwie z oliwek tłoczonej na zimno co zapewnia dobrą biodostępność
  • Otoczka żelatynowa posiada certyfikat Kosher i Halal
  • Dla kości, zębów i mięśni
  • Wspiera prawidłowy podział komórki
  • Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną

Bio-Witamina D3 (D-Pearls) 75 µg

Pharma Nord

40 kaps.

PLN49.95

Zobacz powiązane kategorie

[Dzieci i ciąża|, Kości i Stawy|, Mięśnie i trening|, Mózg i pamięć|, System odpornościowy i antyoksydanty|, Zęby i dziąsła|, silne witaminy i minerały |, witaminy |]
Drukuj stronę
1 kapsułka zawiera     % RWS*
Witamina D3 (Cholekalcyferol) 75 µg   1500%

*RWS= Referencyjna Wartość Spożycia

Informacje o produkcie

Dawkowanie
Dorośli: Przyjmować jedną kapsułkę dziennie. Najlepiej podczas posiłku. Tylko dla dorosłych.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Przedrostek Bio- nie odnosi się do uprawy ekologicznej tylko oznacza biodostępność produktu.

Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu.

Zawartość: 40 kapsułek po 185 mg.

Składniki:
Substancja wypełniająca: Oliwa z oliwek
Składnik otoczki: Żelatyna
Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda oczyszczona
Witamina D3 (Cholekalcyferol)
Barwnik: karmel amoniakalny

Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej,  w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym  dla małych dzieci.

Kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby przyjmujące leki powinny się skonsultować z lekarzem lub farmaceutą.

Zaleca się, aby osoby starsze oraz o ciemnej karnacji przyjmowały większe dawki witaminy D, ponieważ ich skóra ma mniejszą zdolność do wytwarzania witaminy D pod wpływem słońca.

Czym jest Bio-Witamina D3 D-Pearls 75 µg?

Bio-Witamina D3 D-Pearls to miękkie żelatynowe kapsułki zawierające  3000 IU (75 µg) witaminy D3 w każdej kapsułce. Witamina D jest rozpuszczona w oliwie z oliwek tłoczonej na zimno, aby poprawić jej wchłanianie w układzie trawiennym. Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Rozmiar kapsułki sprawia, że jest ona  łatwa do połknięcia, ale można ją także  rozgryźć i żuć. Badania wykazały, że Bio-Witamina D3 D-Pearls wykazuje wysoką absorpcję w organizmie.

Udokumentowana biodostępność

Biodostępność witaminy D udowodniona w badaniu naukowym.

Bio-Witaminę D3 D-Pearls przetestowano na grupie sportowców w ramach badania przeprowadzonego przez Uniwersytet w Oslo. W badaniu użyto dwóch dawek Bio-Witaminy D3 D-Pearls oraz kapsułek placebo. Wyniki wykazały skuteczną absorpcję zarówno wysokich, jak i niskich dawkach witaminy D3 podczas, gdy u sportowców przyjmujących placebo nie zauważono zmian w ilości witaminy D w organizmie.

Na ilustracji przedstawiono różnicę poziomu witaminy D3 we krwi w przeciągu 4 tygodni w grupie, która przyjmowała 75 mcg dziennie oraz grupę, która otrzymywała placebo.

Żródło: Baumann ACK. Effekt av vitamin D-tilskudd på 25(OH)D status. University of Oslo, July 2013.

Czym jest witamina D?

Starsze osoby potrzebują witaminy D.Podobnie jak inne witaminy, witamina D jest niezbędna. Istnieje kilka rodzajów witaminy D, ale dwie najważniejsze formy to D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol).

Witamina D3 syntetyzuje się w skórze z cholesterolem, w odpowiedzi na odpowiednią ilość światła słonecznego (promieniowanie UV). Witamina D syntetyzowana z promieni słonecznych jest najbardziej efektywnym źródłem witaminy D, ale jest wytwarzana tylko wtedy, gdy słońce jest wysoko na niebie. W dużej części Europy, dzieje się tak tylko w okresie letnim, a więc tylko w tym czasie możemy wyprodukować wystarczający poziom witaminy D.

Witamina D2 możemy pozyskać tylko z diety. Jest ona wytwarzana przez niektóre grzyby i rośliny tylko wtedy gdy są wystawione na działanie światła UV. Zarówno witamina D2 i D3 wymaga późniejszej aktywacji w wątrobie i nerkach, aby stać się biologicznie aktywna. Naukowcy uważają, że obie formy witaminy D są tak samo skuteczne w organizmie. Jednakże w zależności od stosowanej metody pomiarowej, witamina D3 jest o 56-87% bardziej skuteczna niż witamina D2, jeśli chodzi o zwiększanie poziomu we krwi witaminy D. Ponadto, D3 jest przechowywana w tkance tłuszczowej trzy razy bardziej efektywnie niż D2.

* Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.

Witamina D pełni szereg ważnych funkcji w organizmie tj.:

  • bierze udział w prawidłowym podziale komórek
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu odpornościowego


Dobre źródła witaminy D

Bardzo trudne jest znalezienie witaminy D3 w roślinach, jej małe ilości możemy znaleźć w produktach mlecznych oraz w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednymi z najlepszych źródeł witaminy D są:

  • tłuste ryby
  • wątroba dorsza
  • jajka
  • wątroba
  • oleje
  • masło

Zapotrzebowanie na witaminę D

Silne suplementy witaminy D mogą być szczególnie wskazane dla:

  • Osób z ciemną karnacją, ponieważ wymagają od 5 do 10 razy większej ekspozycji na światło słoneczne w celu uzyskania takich samych ilości witaminy D3 jak osoby o jasnej i bardzo jasnej karnacji
  • Każdy, kto niezależnie od wieku, jest narażony na większe ryzyko osteoporozy
  • Osoby, które spędzają bardzo mało czasu na świeżym powietrzu w ciągu dnia lub ogólnie unikają słońca
  • Dorośli, którzy noszą długie szaty i nakrycia głowy, które ograniczają ekspozycję na słońce
  • Mieszkańcy domów opieki
  • Osoby starsze powyżej 70 roku życia ponieważ ich skóra jest mniej zdolna do wytwarzania witaminy D3 w wyniku ekspozycji na słońce

Weganie i wegetarianie powinni stosować się do oficjalnych wytycznych dla ekspozycji na słońce i ewentualnie przyjmować suplement witaminy D w okresie zimowym.
Poziom we krwi witaminy D może być określony za pomocą testu krwi, który mierzy się jednostką 25-hydroksywitaminy D (25- (OH) D) i jest wyrażone w nmol / litr. Poziom witaminy D jest przedstawiony w następujący sposób:

  • <12 nmol/l: ciężki niedobór
  • 12-25 nmol/l: Niedobór
  • 25-50 nmol/l: Niewystarczający poziom
  • >50 nmol/l: Wystarczający poziom
  • 75-150 nmol/l: optymalny poziom u osób cierpiących z powodu łamliwości kości i chorób nerek
  • >ca. 200 nmol/l: ryzyko przedawkowania

> = większe niż
< = mniejsze niż


Konwersja witaminy D

  • 1 nmol / l = 0,4 ng / ml
  • 75 µg = 3000 IU (międzynarodowe jednostki)


Pomiar witaminy D

Najbezpieczniejszym sposobem sprawdzenia poziomu witaminy D jest badanie krwi. U zdrowych osób nie ma natychmiastowej potrzeby mierzenia stężenia witaminy D we krwi. Natomiast wskazane jest dla niektórych grup osób u których może występować jej niedobór, związany ze stylem życia.
Oprócz oczywistych czynników takich jak ograniczona ekspozycja na słońce, zła dieta występują również bardziej subtelne przyczyny, takie jak fakt, że niektóre rodzaje leków mogą zaburzać wchłanianie witaminy D, zwiększając tym samym zapotrzebowanie na ten konkretny składnik.

Oficjalne oświadczenia

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zbadał dowody na zawartość witaminy D w produktach i przyznał następujące oświadczenia:

  • przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu
  • przyczynia się do prawidłowego poziomu wapnia we krwi
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowych kości
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mięśni
  • przyczynia się do utrzymania zdrowych zębów
  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • odgrywa rolę w procesie podziału i specjalizacji komórek
  • Dla mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 60 lat: witamina D pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związanego z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni. Spadek jest czynnikiem ryzyka złamań kości wśród mężczyzn i kobiet w wieku 60 lat i starszych. (Art. 14a)