Poland | Select other Country

Dobry dla Twojego trawienia

  • Błonnik naturalne otrzymywany z buraków i skórki cytrynowej
  • Bardzo wysoka zawartość błonnika – aż 70%
  • Zawiera błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny
  • Wyprodukowano zgodnie z duńską kontrolą farmaceutyczną

Bio-Błonnik

Pharma Nord

150 tabl.

PLN 59.95

Zobacz powiązane kategorie

[Waga, odchudzanie i trawienie|, zioła|]
Drukuj stronę
4 tabletki zawierają   % RDA*
Błonnik pokarmowy 1840 mg **
12 tabletki zawierają   % RDA*
Błonnik pokarmowy 5520 mg **

* RDA: Zalecane dzienne spożycie.
** RDA: Nie ustalono.

Informacje o produkcie

Dawkowanie
Sposób użycia: Przyjmować od 4 do 12 tabletek dziennie na 30 minut przed posiłkiem, popijając obficie wodą.

Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Przedrostek Bio- nie odnosi się do uprawy ekologicznej.

Może być zażywany przez osoby będące na diecie wegetariańskiej.

Zawartość: 60 tabletek po 723 mg.

Składniki
Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pochodzący z buraków cukrowych    oraz    skórki cytryny
Substancja przeciwzbrylająca: poliwinylopirolidon
Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna
Substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych
Substancja wiążąca: dwutlenek krzemu
Substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza

* Błonnik z buraków cukrowych przyczynia się do zwiększenia masy stolca.

Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.

Czym jest Bio-Błonnik?

Błonnik pokarmowy jest niezbędny dla zdrowia

Bio-Błonnik to suplement diety nie zawierający substancji odżywczych. Każda tabletka zawiera 520mg naturalnego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie błonnika pochodzenia roślinnego otrzymywanego z buraków oraz skórek cytrynowych, które uzupełniają ilość błonnika w diecie.

Bio-Błonnik wpływa korzystnie na trawienie, ponieważ poprawia zdolność organizmu do pozbywania się odpadów przemiany materii, oraz przyspiesza opróżnianie jelit efektywnie i regularnie.

Czym jest błonnik ?

Błonnik znajduje się w wielu rodzajach nieprzetworzonej żywności. Błonnik należy do grupy złożonych cukrów, które tylko w niewielkim stopniu trawimy, tzn. rozkładamy na prostsze cukry z pomocą enzymów trawiennych.


Błonnik rozpuszczalny

Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny pod wpływem wody zmienia się w substancję przypominającą żel, wiążąc nawet do 15-stu razy więcej wody niż sam waży. Dieta bogata w ten typ błonnika, zwiększa objętość spożytego posiłku i spowalnia jego przemieszczanie w jelicie cienkim.


Błonnik nierozpuszczalny

Błonnik nierozpuszczalny ma także zdolność do pochłaniania wody, ale nie aż taką. Ten typ błonnika redukuje ilość czasu w jakim żywność pozostaje w jelicie i tak jak błonnik rozpuszczalny nadaje treści jelit bardziej zwartą postać, błonnik ten w pewnym stopniu fermentuje i staje się pożywką dla flory jelitowej.

Błonnik zwiększa masę kału

Jakie są rodzaje błonnika?
 

Celuloza to rodzaj błonnika, którego ludzie nie są w stanie strawić, ponieważ nasz organizm nie produkuje niezbędnych do tego celu enzymów. Celuloza znajduje się w ściankach komórkowych roślin. Dobrym źródłem celulozy są owoce i warzywa. Celuloza absorbuje tylko niewielką ilość wody.

Hemiceluloza podobnie jak celuloza jest oligosacharydem, którego nie trawimy. Razem z pektyną formuje siatkę, która zamyka włókna celulozy w komórkach roślin.

Pektyna należy do błonników, które nie są trawione, a znajdują się głównie w ściankach komórek roślin, ale z wyjątkiem roślin drzewiastych. Pektyna w niezerwanym owocu jest nierozpuszczalna w wodzie, jednak po zerwaniu, dzięki enzymom staje się rozpuszczalna. Pektyna używana jest do produkcji dżemów.

Lignina nie jest traktowana, jako cukier, należy bowiem do oddzielnej grupy substancji. Zawartość ligniny w ścianach komórkowych roślin jest zmienna. To ona jest odpowiedzialna za ”twardość” drzew. Lignina jest całkowicie niestrawna.

Żywność, błonnik i flora bakteryjna

Zwyczaje żywieniowe Europejczyków
Dieta Europejczyków zmieniła się drastycznie na przestrzeni ostatnich wieków. Niespełna jeszcze 100 lat temu, nasza dieta składała się głównie z nieprzetworzonej żywności o wysokiej zawartości błonnika takiej jak owoce i warzywa, które stanowiły znaczącą część posiłków. Zawartość błonnika w żywności zmniejszyła się znacząco po wprowadzeniu obróbki przemysłowej żywności. Dla przykładu – oczyszczania ziaren zbóż stosowanych do produkcji mąki, co doprowadziło do ogromnego ubytku błonnika z naszej diety.

Zwykle jelita człowieka zawierają około 1 kilograma bakterii i ok. 160-ciu różnych gatunków – u niektórych ludzi są to nawet 2 kilogramy. Bakterie jelitowe odpowiadają za rozkład trudnych do strawienia białek i cukrów złożonych, więc można powiedzieć, że są zależne od ilości błonnika w naszej diecie. Jedzenie które spożywamy, oraz rodzaje błonnika w naszych posiłkach są bardzo ważnym elementem który ma wpływ na ilość i rodzaj bakterii które żyją w naszych jelitach.

Poza wpływem na trawienie błonnika, mikroflora jelitowa odpowiada także za wydalanie neurotransmiterów które mają wpływ na nasz metabolizm, regulację łaknienia oraz

Oficjalne oświadczenia

Europejska Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dokonał oceny dowodów oceniających zawartość błonnika w produktach i przyznał następujące oświadczenia:

  • Zwiększa masę kału