• Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Jest częścią prawidłowej syntezy DNA i specjalizacji komórek
  • Przyczynia się ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
  • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu witaminy A
  • Przyczynia się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej
  • Pomaga zachować zdrowe włosy, skórę, paznokcie oraz kości

Bio-Cynk to suplement organicznego związku cynku o wysokiej biodostępności.

1 tabletka zawiera

    %RDA *
Cynk 15 mg   150%

*RDA= Zalecane dzienne spożycie

Informacje o produkcie

Dawkowanie
1 tabletka, o ile nie zalecono inaczej.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki.
Połykać w całości najlepiej wieczorem.

Produkt nie może byc stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Zdrowy styl życia oraz zróznicowana i zbilansowana dieta są ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.

 

Składniki:

jednowodna glukoza, glukonian cynku, celuloza mikrokrystaliczna, sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu


Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.

Czym jest cynk?
Cynk jest istotnym minerałem. Jest on obecny w komórkach w całym organizmie.
Zapotrzebowanie na cynk jest szczególnie duże w okresie dojrzewania, jak również jest zwiększone u kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, narażonych na stres, osób spożywających nadmierne ilości alkoholu, a także u osób cierpiących na nadmierną potliwość i przyjmujących preparaty moczopędne. Organizm nie magazynuje cynku jako takiego,dlatego konieczne jest ciągłe uzupełnianie tego minerału.
 

  • Jest częścią prawidłowej syntezy DNA i specjalizacji komórek
  • Przyczynia się prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Wspiera funkcje poznawcze oraz umiejętność uczenia się
  • Wspiera płodność
  • Wspiera prawidłowy metabolizm tłuszczu
  • Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • Jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu witaminy A
  • Pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę i kości
  • Wspiera prawidłową syntezę białek w organizmie
  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom testosteronu we krwi
  • Pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm węglowodanów
  • Jest ważny dla prawidłowego widzenia
  • Przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym


Cynk jest nietoksyczny w ograniczonych ilościach. Wysokie spożycie cynku przez dłuższy czas (10-30 razy RDA) może powodować niedobór miedzi.
Jednoczesne przyjmowanie cynku i żelaza, może mieć negatywny wpływ na wchłanianie cynku w organizmie. Wysokie spożycie wapnia może także zmniejszyć absorpcję cynku w organizmie.

Czym jest witamina C?
Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, której nazwę „kwas askorbinowy” nadano po jej odkryciu i określenie to odnosi się do faktu, że jest kwasem, który zapobiega szkorbutowi. Witamina C ma także inne ważne funkcje, takie jak:
 

  • Wspiera system odpornościowy
  • Chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym
  • Przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia
  • Wspiera prawidłową przemianę energii
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E w organizmie
  • Przyczynia się do prawidłowych funkcji psychologicznych

 

Cynk jest nietoksyczny jeżeli przyjmuje się go w granicach zalecanych do spożycia dawek, natomiast wysoki poziom spożycia cynku (10-30 razy RDA, zaleconego dziennego spożycia) przez dłuższy okres czasu może spowodować niedobór miedzi. Niedobór cynku, jak również niedobór miedzi może powodować zaburzenia równowagi w funkcjonowaniu układu odpornościowego organizmu.

Wartościowe źródła cynku
Cynk występuje w różnych rodzajach żywności wartościowymi źródłami cynku są między innymi:
 

  • orzechy
  • mięso
  • fasola
  • nasiona dyni
  • produkty pełnoziarniste
  • przyprawy
     

Jednoczesne spożycie żelaza i cynku może negatywnie wpłynąć na zdolność organizmu do wchłaniania cynku. Wysokie spożycie wapnia może również zmniejszyć wchłanianie cynku w organizmie.