Bio-Cynk

  • Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Jest częścią prawidłowej syntezy DNA i specjalizacji komórek
  • Przyczynia się ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
  • Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu witaminy A
  • Przyczynia się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej
  • Pomaga zachować zdrowe włosy, skórę, paznokcie oraz kości

Bio-Cynk to suplement organicznego związku cynku o wysokiej biodostępności.

1 tabletka zawiera

    %RDA *
Cynk 15 mg   150%

*RDA= Zalecane dzienne spożycie

Informacje o produkcie

Dawkowanie
1 tabletka, o ile nie zalecono inaczej.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki.
Połykać w całości najlepiej wieczorem.

Produkt nie może byc stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Zdrowy styl życia oraz zróznicowana i zbilansowana dieta są ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.

 

Składniki:

jednowodna glukoza, glukonian cynku, celuloza mikrokrystaliczna, sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu


Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu nienasłonecznionym, niedostępnym dla małych dzieci.

Czym jest cynk?

Cynk jest istotnym minerałem. Jest on obecny w komórkach w całym organizmie.
Zapotrzebowanie na cynk jest szczególnie duże w okresie dojrzewania, jak również jest zwiększone u kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób w podeszłym wieku, narażonych na stres, osób spożywających nadmierne ilości alkoholu, a także u osób cierpiących na nadmierną potliwość i przyjmujących preparaty moczopędne. Organizm nie magazynuje cynku jako takiego,dlatego konieczne jest ciągłe uzupełnianie tego minerału.

 

  • Jest częścią prawidłowej syntezy DNA i specjalizacji komórek
  • Przyczynia się prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • Wspiera funkcje poznawcze oraz umiejętność uczenia się
  • Wspiera płodność
  • Wspiera prawidłowy metabolizm tłuszczu
  • Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • Jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu witaminy A
  • Pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę i kości
  • Wspiera prawidłową syntezę białek w organizmie
  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom testosteronu we krwi
  • Pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm węglowodanów
  • Jest ważny dla prawidłowego widzenia
  • Przyczynia się do ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym

 

Zinc is non-toxic in limited quantities. A high intake of zinc for extended periods (10-30 times RDA) may cause copper deficiency.

Simultaneous intake of zinc and iron may have a negative influence on the body’s zinc absorption. A high calcium intake may also reduce the body’s uptake of zinc.

What is vitamin C?

Vitamin C is a water-soluble vitamin, which was given the name ascorbic acid, when it was discovered. The term refers to the fact that it is an acid that prevents scurvy. Vitamin C has also other important functions such as:
 

  • Supporting a normal well-functioning immune system
  • Protecting the body’s cells against oxidative stress
  • Contributing to reducing fatigue and tiredness
  • Supporting a normal energy metabolism
  • Supporting to normal functioning of the nervous system
  • Helping the regeneration of the reduced form of vitamin E in the body
  • Contributing to normal psychological function
     

Cynk jest nietoksyczny jeżeli przyjmuje się go w granicach zalecanych do spożycia dawek, natomiast wysoki poziom spożycia cynku (10-30 razy RDA, zaleconego dziennego spożycia) przez dłuższy okres czasu może spowodować niedobór miedzi. Niedobór cynku, jak również niedobór miedzi może powodować zaburzenia równowagi w funkcjonowaniu układu odpornościowego organizmu.

 

Wartościowe źródła cynku

Cynk występuje w różnych rodzajach żywności wartościowymi źródłami cynku są między innymi:

  • orzechy
  • mięso
  • fasola
  • nasiona dyni
  • produkty pełnoziarniste
  • przyprawy
     

Jednoczesne spożycie żelaza i cynku może negatywnie wpłynąć na zdolność organizmu do wchłaniania cynku. Wysokie spożycie wapnia może również zmniejszyć wchłanianie cynku w organizmie.